U trendu

Naučnici: Eksperimentalni kabineti u kineskoj svemirskoj stanici dobro rade

Svemirski aplikacioni sistem Ventijen u kineskoj svemirskoj stanici dobro radi nakon što je laboratorija počela sa radom 24. jula, saopštila je Kineska akademija nauka (CAS).

Glavna dizajnerka Ventijen laboratorijskog modula u svemirskom aplikacionom sistemu Džao Liping rekla je da su kineski astronauti 8. i 12. avgusta otvorili i sastavili eksperimentalne kabinete, uključujući promenu gravitacije, skladištenje na niskoj temperaturi i biotehnologiju, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Džao je navela da su ti eksperimentalni kabineti u dobrom stanju i pokazala arabidopsis i pirinač, koji rastu u svemirskoj stanici od 29. jula, dodajući da eksperimenti stabilno napreduju prema planu.

Istraživač za molekularnu botaniku pri Kineskoj akademiji nauka Dženg Huićijung rekao je da arabidopsis već ima četiri lista, i da je jedan od primeraka pirinča već porastao za 30 centimetara.

Dženg je kazao da će eksperimenti biti usredsređeni na celokupni proces uzgoja biljaka i na način za kontrolu rasta biljaka u mikrogravitacijskom okruženju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar