Nokia 5230

Svedoci smo trenda pravljenja mobilnih telefona sa što većim ekranom osetljivim na dodir i raznim multimedijalnim mogućnostima. Na tržištu se sve češće pojavljuju i jeftinije, a samim tim i mnogo pristupačnije verzije takvih uređaja, kao što je model Nokia 5230. Lepo je videti da se i Nokija pridružila konkurentima u ovom cenovnom rangu, ali je pravo pitanje šta nam ona to nudi za ovu cenu.
Relativno tanak, pljosnat dizajn uređaja na kojem se ističe veliki 3,2-inčni ekran i tri funkcijska tastera nije ništa novo ni revolucionarno. Naprotiv, na prvi pogled Nokia 5230 je vizuelno veoma slična modelu Samsung S5230. U prvim momentima uređaj nudi veoma "plastičan" osećaj, za šta je kriv prvenstveno jeftin poklopac baterije, ali ipak ne ostavlja utisak da će se raspasti pri prvom ispadanju iz ruke. Model 5230 namenjen je prvenstveno mlađoj populaciji, koja mora da bude u trendu, pa zato mora da ima mobilni telefon što većeg ekrana osetljivog na dodir, bez obzira na funkcionalnost, a ciljanoj populaciji dodatno pogoduje i pomenuti poklopac baterije, koji se može menjati, a dolazi u nekoliko boja.
Ekran modela Nokia 5230 može se pohvaliti veoma visokom rezolucijom i oštrim prikazom, ali samo dok se nalazite u zatvorenom ili relativno tamnom prostoru. Na prvi nagoveštaj sunca korišćenje ovog ekrana pretvara se u noćnu moru zbog izuzetno slabe čitljivosti. Zanimljiv detalj kod ovog ekrana je i način upotrebe. Naime, za razliku od većine ostalih ekrana, ovde treba dva puta kliknuti na element na ekranu da bi se on otvorio, to jest pokrenuo. Tačnije, na prvi dodir objekat će biti označen, a tek na drugi dodir biće otvoren ili pokrenut. Korišćenje uređaja i kretanje po menijima nije problematično i osećaćete se kao kod kuće ako ste već koristili neki Nokijin model baziran na operativnom sistemu Symbian serije 60. Moguće je korišćenje i virtuelne QWERTY tastature, ali samo ako imate tanke prste, jer će vam u protivnom biti veoma teško da precizno pritisnete željeno polje.
Opremljenost uređaja je zadovoljavajuća i ne nedostaje ništa osnovno. Međutim, nikako se ne može preskočiti izostanak WiFi podrške, koja bi ovom uređaju dobro došla. Posebno zbog ciljane mlađe populacije, koja, ruku na srce, većinu vremena provodi na Facebook-u, pa bi joj dobro došla mogućnost korišćenja lokalnih hot spot-ova. Korisnike će obradovati i GPS, ali bez dodatnih mapa na našim prostorima nije od neke koristi. Tu dolazimo do još jedne mane. Uz uređaj ne dolazi kabl kojim bismo spojili uređaj s računarom, već se on mora nabaviti posebno, što kod konkurenata većinom nije slučaj.
Kad smo kod mana uređaja, treba pomenuti i slab nivo jačine zvučnika i dosta lošu kameru sa 2 MP. Kamera koristi fiks fokus, a nedostatak dodatnog izvora svetlosti čini je praktično neupotrebljivom u situacijama gde je količina ambijentalnog svetla mala. Takođe, ne postoji nikakav oblik zaštite sočiva kamere od prašine i ogrebotina. Onima koji će ovaj uređaj koristiti i za reprodukciju MP3 muzike savetujemo nabavku nešto kvalitetnijih slušalica, dok će za reprodukciju DivX/XviD sadržaja biti potrebno da instalirate potrebne kodeke. Svetla tačka ovog uređaja je izdržljiva baterija kapaciteta 1320 mAh, koja će omogućiti dugotrajan rad i zabavu između punjenja. Cena ovog uređaja (oko 180 evra) relativno je povoljna i pristupačna širem sloju kupaca, ali na tržištu postoje i jeftiniji modeli veoma sličnog nivoa opremljenosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.