U trendu

Nokia N95 u osveženom izdanju

Nokia N95 dostigla je već veliku popularnost, zahvaljujući svojim bogatim mogućnostima jednog od „najpametnijih“ mobilnih telefona na tržištu. Međutim, kao i poznati proizvođač mobilnih telefona iz Finske, i konkurencija sve više napreduje u svojoj ponudi. Već su se pojavili novi modeli „pametnih“ telefona mnogih drugih proizvođača – HTC-a, HP-a, Apple-a. S obzirom na to da Nokia ništa ne prepušta slučaju, ona je ipak odlučila da svoj model malo unapredi i osveži novim mogućnostima.
Prvo što se može zapaziti na osveženom izdanju telefona Nokia N95 je njen proširen naziv – Nokia N95 8GB. Na osnovu toga logično se može zaključiti da je glavno unapređenje novog izdanja proširenje internog memorijskog prostora telefona na 8 gigabajta. Međutim, to nije sve. Novo izdanje odlikuje se i povećanom površinom ekrana (sa 2,6 inča na 2,8). To je kolor TFT LCD ekran s uobičajenom rezolucijom 240 x 320 piksela i punim kolorom od 16 miliona boja. Ugrađena kamera je kao i kod osnovnog modela visoke rezolucije – pet megapiksela, a može se pohvaliti i autofokusom i kvalitetnom optikom (Carl Ziess).
Noviteti ovog izdanja obuhvataju i unapređenu GPS navigaciju. Upravo je jedna od zamerki prethodnoj varijanti modela Nokia N95 sporo funkcionisanje i određivanje lokacije. Nova i brža verzija je A-GPS. Ona uključuje samo osnovne funkcije mapiranja, dok je za korišćenje pune (full) varijante potrebna registracija (koja podrazumeva plaćanje). Za ljubitelje mobilnih igara nova varijanta ima obogaćene N-Gage mogućnosti, a s obzirom na povećan memorijski prostor, vlasnici ovog mobilnog telefona mogu se zaista igrati koliko god žele.
Podsetimo se samo i osnovnih karakteristika ovog telefona, koje su i kod novog modela ostale iste. On podržava četiri opsega GSM mreže, kao i GPRS, EDGE i 3G tehnologije. Kliznog je dizajna, s dimenzijama 99 x 53 x 21 mm i težinom od 128 grama. Baterija mu omogućava rad u trajanju od 3,5 do 5 sati ili u režimu čekanja do 11 dana. Ova unapređena i obnovljena varijanta, kako je najavljeno, očekuje se na tržištu u četvrtom kvartalu ove godine. Najavljena je i cena po kojoj će se prodavati, a ona iznosi oko 700 dolara, 560 evra ili 380 funti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.