Nokia se vraća pametnim telefonima i tabletima

Finski proizvođač telekomunikacione opreme, Nokija, saopštio je danas da planira globalni povratak na tržište mobilnih telefona i tableta, svojih ranijih “zlatnih koka”, putem davanja licence na “nokia” brend jednoj novoosnovanoj finskoj kompaniji.

Nokija će dati “ekskluzivnu globalnu licencu kompaniji HMD Global doo za proizvodnju mobilnih telefona i tableta pod brendom ”nokia” tokom narednih 10 godina”, navodi se u saopštenju nekadašnjeg svetskog lidera u sektoru mobilnih uređaja, prenosi agencija Frans pres.

Kao deo tog procesa, HMD Global i njegov tajvanski partner, kompanija FIH Mobajl u sastavu Fokskon Tehnolodži grupe, preuzeće ogranak Majkrosoftovog posla s telefonima za 310,5 miliona evra, kupljen od Nokije 2014. godine, objavila je ova američka kompanija u odvojenom saopštenju.

Nokija je bila vodeći svetski proizvođač mobilnih telefona između 1998. i 2011. godine, ali ju je sa liderske pozicije potisnuo južnokorejski rival Samsung pošto finska kompanija nije uspela da odgovori na brzi uspon smartrfona.

Naime, Nokija je 2011. godine odlučila da se “kladi” na Vindouz mobilnu platformu, što se pokazalo kao promašaj. Novi portfelj proizvoda će biti zasnovan na Android platformi.

Finci su potom 2014. godine prodali za oko 7,2 milijarde dolara svoju jedinicu za mobilne uređaje Majkrosoftu, koji je odustao od korišćenja imena “nokia” na svojim Lumia smartfonima.

Uslovni sporazum između Majkrosofta i Nokijinih novolicenciranih partnera očekuje se u drugoj polovini 2016. godine.

Nova finska kompanija HMD Global je privatno preduzeće u kom Nokija neće imati vlasnički udeo, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Ostavite komentar