U trendu

Nov LCD TFT rekord iz Samsunga

Kompanija Samsung, lider u proizvodnji različitih vrsta ekrana, na Sajmu informacionih tehnologija i telekomunikacija CeBIT 2005. u Hanoveru predstavila je svoj najnoviji HDTV TFT LCD ekran dijagonale 82 inča. Prethodni rekord za ekran te vrste, prikazan u januaru na Sajmu potrošačke elektronike CES 2005. u Las Vegasu, imao je dijagonalu od 57 inča. Novi ekran, prema tome, predstavlja znatno povećanje dimenzija. Bez obzira na to, on nimalo nije izgubio na kvalitetu.

Novi ekran proizveden je u Samsung-ovoj fabrici S-LCD u Tangjungu u Južnoj Koreji. Tu fabriku Samsung je izgradio u partnerstvu sa kompanijom Sony, a udeo deonica obe kompanije je oko 50 odsto (mala prednost je na strani Samsung-a sa 50 odsto i još jednom deonicom, dok Sony ima 50 odsto umanjenih za jednu deonicu). U ovoj fabrici radi se na proizvodnji linije Samsung-ovih LCD TFT ekrana sedme generacije (7G).

To je, kako ističe proizvođač, najveći TFT LCD ekran na svetu. U fabrici S-LCD on se proizvodi na podlogama (staklenim pločama) sa dimenzijama 187 x 220 centimetara. Na taj način na jednoj ploči mogu se napraviti dva 82-inčna ekrana, što obezbeđuje ekonomičniju proizvodnju u odnosu na klasičan način proizvodnje svakog ekrana posebno. U budućnosti se planira proizvodnja na pločama još veće površine (više ekrana istovremeno).

Ovaj ekran odlikuje se mnogim naprednim karakteristikama. Pri njegovoj izradi primenjena je Samsung-ova tehnologija Super Patterned-ITO Vertical Alignment (S-PVA), koja obezbeđuje vrlo širok ugao vidljivosti od 180 stepeni. Takođe, ekran ima vrlo kvalitetne boje, visok kontrast (1.200 : 1) i visoku osvetljenost ekrana od 600 kandela po metru kvadratnom.

Rezolucija novog Samsung-ovog ekrana širokog formata i velikih dimenzija je 6,22 miliona piksela. Njegovom kvalitetu znatno doprinosi i kratko vreme odziva. Ono iznosi oko osam milisekundi (čak može biti i manje od toga), što je odlična karakteristika u rangu LCD ekrana namenjenih igranju visokokvalitetnih video-igara. Masovna proizvodnja ekrana iz Samsung-ove sedme generacije otpočeće, kako je najavljeno, krajem marta ove godine.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike