Novi standardi za banere?

Prošla godina je bila karakteristična po manjim ulaganjima u Internet-promociju, pa samim tim i manjim zaradama agencija koje sprovode reklamne kampanje. Na kraju ovog lanca su bili vlasnici web-sajtova čiji se poslovni model zasnivao na prodaji reklamnog prostora, a koji su takođe osetili krizu.

Uzroci ovakvog stanja su mnogobrojni, ali je, pre svega, u pitanju smanjeni budžet kompanija za promociju, zatvaranje mnogih Internet-firmi i pad vrednosti akcija kod onih koji su u igri ostali.

Kompanije za realizovanje reklamnih kampanja i webmaster-i su počeli da se pitaju kako obnoviti interesovanje za online-promociju i kako je učiniti efikasnijom i atraktivnijom. Daleko od toga da interes kompanija za ovakvu vrstu promocije ne postoji – najjači i najposećeniji sajtovi još uvek od toga dobro žive – problem je smanjeni profit i želja da se on ne samo vrati na nivo iz 1999. godine, već i da se uveća.

Pojavile su se ideje o novim standardima za dimenzije banera – oni bi bili veći, uočljiviji, ne bi mogli tako lako da se ignorišu i prizvodili bi više klikova, odnosno veće interesovanje. Sadašnji standardi su 468 H 40 piksela, odnosno 234 H 60. Novi predlozi sadrže 7 veličina koje bi trebale da Internet-promociju ponovo učine atraktivnom i za oglašivače i za one koji obezbeđuju prostor za baner.

Jedna od veličina nosi naziv „skyscraper unit“, a jasno je i izbog čega – dimenzije ovakvog banera su 120 H 600 piksela. Tu je i kvadratni „model“: 250 H 250 piksela. Baneri ovakvih dimenzija su već prisutni na nekim većim sajtovima, kao što su Disney.com ili CNET.com, ali da li će biti široko prihvaćeni, ostaje da se vidi. Takođe ostaje i pitanje koliko će oni stvarno biti efikasni i da li će se zaista ponovo nametnuti surferima koji su već „oguglali“ na sadašnje modele banera.

Nove dimenzije bi, prema savetima predlagača budućih veličina banera, trebale da se kombinuju sa zanimljivijim dizajnom. Animacije i zvukovi, po njihovom mišljenju, jesu elementi koji će ponovo privući pažnju surfera i zainteresovati ih. Ipak, mnogi analitičari ukazuju na to da se ovakvim pristupom promašuje tema – više ne znači i bolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.