najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Novi sudar divova: Epl tuži Samsung za još 180 mln dolara

Samo nešto više od sedam dana otkako je južnokorejska kompanija Samsung platila američkom Eplu 548 miliona dolara zbog krađe patenata i dizajna ajfona, Epl se obratio američkom sudu kako bi zatražio od Samsunga isplatu još nekih dugovanja, izveštava agencija Rojters.

U podnetoj tužbi, predstavnici Epla tvrde da Samsung duguje oko 180 miliona dolara u okviru obeštećenja za korišćenje njihovih ideja.

Potraživanje je povezano sa slučajem pet Samsungovih uređaja koji su prodavani posle presude federalnog suda iz San Hosea (Kalifornije), a u sklopu koje je u avgustu 2012. godine utvđeno da je Samsung prekršio Eplovo pravo na patente.

Dugotrajni spor između dve kompanije datira još od 2011. godine, kada je Epl tužio Samsung zbog kršenja njegovih prava na patente i zbog kopiranja izgleda ajfona. Presudom iz 2012. godine, Samsungu je naloženo da isplati Eplu 930 miliona dolara.

U maju ove godine, američki apelacioni sud je pomenutu sumu umanjio za oko 382 miliona dolara, uz obrazloženje da Epl ne može zaštiti izgled telefona preko robne marke. Samsung je 14. decembra isplatio Eplu 548 miliona dolara.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike