Novi virus Winevar briše sadržaj hard diska

Antivirusne kompanije upozoravaju na pojavu novog virusa pod imenom Winevar, koji briše većinu fajlova sa hard diska zaraženog računara. Virus pripada kategoriji crva, što znači da je sposoban za automatsko slanje na sve adrese koje pronađe na inficiranom kompjuteru, a koristi odranije poznat propust u programima Outlook, Outlook Express i Internet Explorer koji omogućava da se virus automatski aktivira, bez ikakvog učešća korisnika kompjutera na koji dospeva elektronskom poštom.

Pomenuti propust otklonićete ako posetite stranicu:

 • Microsoft – Security Bulletin MS01-027

  Odatle možete skinuti zakrpu koja rešava nekoliko problema u pomenutim programima, uključujući i onaj koji omogućava virusu Winevar, ali i mnogim drugim sličnim virusima, da se automatski aktiviraju.

  Srećom, poruku sa virusom lako je prepoznati. Naslov poruke (subject) uvek je isti i glasi:

  Re: AVAR(Association of Anti-Virus Asia Researchers).

  Poruku ne otvarajte, a naročito ne pokušavajte da otvorite fajl koji je „prikačen“. A fajlovi mogu da budu:

  music_1.htm, music_2.ceo
  ili
  win40b1.txt, win40b1.gif

  Ako ste to ipak uradili, virus će probati (a velika je verovatnoća da će i uspeti) da izbriše većinu fajlova na vašem kompjuteru. Pojaviće se poruka:

  Make a fool of oneself What a foolish thing you have done!

  Još uvek nije dovoljno jasno kako virus funkcioniše; zna se da prvo pokušava da pronađe antivirusni program na disku i onemogući njegov rad, a pretpostavka je da se zbog greške u kodu virusa onemogućavanje pretvara u brisanje antivirusne aplikacije, zajedno sa svim ostalim fajlovima. Stručnjaci savetuju da se po prikazu poruke nikako ne restartuje računar, već da se pokuša aktiviranje antivirusnog programa – postoji određena verovatnoća da on nije izbrisan i da će, pod uslovom da ste skinuli najnovije virusne definicije, možda i zalečiti vaš kompjuter.

  Virus je otkriven krajem novembra u Južnoj Koreji, a različite antivirusne kompanije nazivaju ga različitim imenima: I-Worm.Winevar, WORM_WINEVAR.A, W32/Korvar, Worm/Bride.C ili W32.HLLW.Winevar.

  Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.