najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Novo otkriće velike tajne svemira

Nedavno je u galaksiji daleko od naše otkrivena malena zvezda, takozvani „beli patuljak“. Zvezda se sastoji uglavnom od materije koja ne sadrži elektrone u sebi, a njen sjaj ponekad je veći i od 100 sunčevih.

Astronomi veruju kako će ‘beli patuljak’, službenog naziva Doks, koji se nalazi u sazvežđu Drako koji je oko 1200 svetlosnih godina udaljen od naše galaksije, a čija je atmosfera sastavljena od 99.9 odsto kiseonika, otkriti tok evolucije zvezda.

Ovo je prva zvezda koja umire u poznatom delu svemira, a koja nije obavijena debelim slojem vodonika i helijuma koje zvezde ispuštaju kada ostanu bez ‘goriva’ i kada počnu da umiru.

Poznato je da zvezde nestaju tako što propadaju same u sebe, što dovodi do zagrevanja koje pak pogoduje širenju velike količine gasova.

Nakon ključanja ostanu vruća, gusta, jezgra zvezde koju onda nazivamo ‘belim patuljkom’. Takve zvezde obično imaju atmosferu u kojoj dominiraju vodonik i helijum, kao i gasovi koji plutaju na vrhu atmosfere zvezde i stvaraju debeli sloj koji blokira naš pogled u njihovu unutrašnjost.

Astronomi iz Brazila i Nemačke otkrili su ‘belog patuljka’ koji ne sadrži ni vodonik ni helijum, što će im omogućiti lakše proučavanje jezgra zvezde koja neogrnuta gasovima, pruža jedinstven pogled na život zvezdanog tela u njegovim završnim fazama postojanja, prenose mediji.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike