Obustavljena antimonopolska istraga Evropske komisije o Microsoft-ovim ulaganjima

Evropska komisija je saopštila da je okončana antimonopolska istraga protiv Microsoft-a, vođena povodom određenih ulaganja ove kompanije u evropski sistem kablovske televizije. Istraga je obustavljena, pošto je div iz Redmonda pristao da izmeni neke klauzule u tehničkim sporazumima koji se tiču ovih investicija: “U skladu sa zaključcima istrage Evropske komisije, zvanični predstavnici Microsoft-a su pristali da kompanija izmeni svoj odnos sa dvema partnerskim kompanijama, kako ne bi u isuviše velikoj meri uticala na njihovo donošenje odluke o izboru tehnologije za ‘set top boxes’ ”, kaže se u saopštenju organa Evropske komisije za borbu protiv monopola.

“Članovi komisije su zadovoljni izmenama i smatraju da su one dovoljne da se obustavi istraga o Microsoft-ovom udelu u narastajućem tržištu digitalne kablovske televizije u Evropi”, piše dalje u saopštenju.

Tehnologija “set top boxes” (ili, u slobodnom prevodu na srpski, “gotovih kutija”) je poslednja karika u lancu koji klijente povezuje sa mnoštvom novih interaktivnih usluga, uključujući prikazivanje filmova, upotrebu Interneta preko TV-a, te emitovanje televizijskog programa onako kako to korisnik odredi.

Komisija je ispitivala strateška ulaganja Microsoft-a u nekoliko evropskih dobavljača usluga kablovske televizije zbog sumnje da bi paralelnim ulaganjem u više kompanija, američki gigant mogao steći monopol nad “gotovim kutijama” i time u startu deklasirati sve potencijalne rivale.

U slučaju britanske kompanije NTL i holandske UPC, Komisija je ustanovila da su ulaganja Microsoft-a bila praćena osnivanjem tzv. “tehnoloških bordova” (još jedan “izum” iz bogatog Microsoft-ovog terminološkog arsenala), koji su imali odlučujuću ulogu u izboru tehnologije. Kako je istraga odmicala, Microsoft je bivao sve mekši, da bi na kraju popustio i pristao na to da se dobavljačima kablovske televizije omogući da sami odaberu softver koji će koristiti, bez opterećenja Microsoft-ovim investicijama.

Kada je u pitanju NTL, Microsoft je pokazao zadivljujući stepen fleksibilnosti i kooperativnosti, pa je pristao da potpuno raspusti tehnološki bord. U slučaju UPC-a, usvojeno je kompromisno rešenje, pa je, umesto tehnološkog borda, obrazovan “tehnološki forum”, u koji će moći da uđu i predstavnici suparničkih proizvođača u sferi tehnologije “gotovih kutija”.

Prošle godine, Komisija je obavila istragu o Microsoft-ovoj povezanosti sa britanskim kablovskim dobavljačem Telewest, koja je rezultirala Microsoft-ovim odustajanjem od kontrolnog paketa akcija, odnosno zadovoljavanjem ulogom manjinskog ulagača.

Microsoft je za tehnologiju “gotovih kutija” zainteresovan jer svojim rešenjem obezbeđuje osnovni operativni sistem, upravljačke programe koji omogućavaju komunikaciju hardvera i softvera drugih proizvođača sa operativnim sistemom, kao i softver koji pokreće računare koji funkcionišu u sprezi sa televizijskim prijemnicima kako bi bila moguća implementacija mnogih novih usluga koje “gotove kutije” nude.

Microsoft nije komentarisao odluku Evropske komisije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.