U trendu

„Odmah obrišite svoj Fejsbuk nalog“

Jedan od osnovača kompanije Epl, Stiv Voznijak, poručio je svim korisnicima Fejsbuka da odmah obrišu svoje naloge na toj društvenoj mreži ako žele da sačuvaju svoju privatnost.

Voznijak je svoj Fejsbuk ugasio prošle godine, i smatra da ta kompanija narušava privatnost svojih korisnika kao i da je vrlo moguće da se prisluškuju telefoni ljudi i da „mi to nikako ne možemo da zaustavimo“.

– Nekim ljudima je gubitak privatnosti prihvatljiv da bi koristili Fejsbuk. Ipak, većina bi trebala da ugasi svoj nalog – rekao je čivek koji je sa Stiv Džobsom osnovao Epl.

U izjavi za TMZ, dok je žurio na let na losanđeleskom aerdromu, Voznijak je dodao i da su danas svima dostupni uređajui za prisluškivanje koji na mnogo načina narušavaju našu privatnost.

– Ako danas uz pomoć lasera mogu da vam izmere otkucaje srca, mogu da vas i pomoću mnogo uređaja prisluškuju. Ko zna da li me sada prisluškuje moj telefon. Aleksa (digitalnog pomoćnika kompanije Amazon- prim.aut.) već izaziva dovoljno pažnje…Tako da veoma brinem jer vodimo razgovore za koje mislimo da su privatni, izgovarate nešto što niko drugi ne bi smeo da čuje, jer ne očekujete da vas neko sluša. Ali skoro da ne postoji način da to zasutavimo-  smatra Stiv.

Na kraju je predložio da kompanije poput Fejsbuka, Tvitera i Instagrama treba da ponude svojim korisnicima mogućnost da plate korišćenje društvenih mreža uz uslov da njihovi podaci ostanu zaštićeni, a ne da se prodaju marketinškim kompanijama.

I osnivač Majkrosofta Bil Gejts veliki je protivnik društvenih mreža, i nedavno je priznao „da njegova deca do 14 godine nisu koristila smartfone, a i danas im je korišćenje društvenih mreža strogo ograničeno“.