U trendu

Office – Paleta sa prečicama do svih aplikacija

Ako često i intenzivno koristite programe iz paketa MS Office, onda verovatno često „skačete“ iz jedne aplikacije u drugu (iz Word-a u Excel, iz Excel-a u Access). Svaki put kada to radite, morate „spuštati“ trenutno otvorenu aplikaciju na paletu poslova (Taskbar) i zatim pozivati drugu preko Windows dugmeta „Start> Programs…“, ili sa Desktop-a. Da bi izbegli ovu zamarajuću proceduru, možemo postaviti paletu sa prečicama, za pokretanje svih Office aplikacija, i to u bilo koji program paketa Office.

Proceduru za postavljanje palete ćemo prikazati u Word-u, ali po istom postupku, paletu možemo dodati u svim programima paketa. Pokrenite Word, u njemu podrazumevan je prikaz samo paleta Standard i Formatting. Ako kliknete desnim tasterom iznad ovih paleta, u ponuđenoj listi se neće prikazati ova naša paleta (Microsoft paleta), već je moramo dodati na drugi način:

  • Izaberite meni „Tools> Customize…“, te pređite na paletu „Toolbars“.
  • Klizačem prođite kroz listu ponuđenih paleta, i potvrdite polje za potvrdu, pored naziva „Microsoft“.
  • Odmah će se pojaviti „plutajuća“ paleta Microsoft sa prečicama do svih Office programa.
  • Kliknite na dugme „Close“ u donjem desnom uglu dijaloga „Customize“.
Na prethodno opisan način dobili smo paletu sa prečicama „Microsoft“, ostaje samo da je prevučemo do najbliže ivice „Word“ prozora, da bi je „ukotvili“ („pričvrstili“) uz ostale.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.