U trendu

„Ogradite“ ikone na desktopu

Imati veći ekran, a time i veću rezoluciju, sigurno ima svojih prednosti, ali veće radne površine obično posle nekog vremena postanu zatrpane ikonama. Čak i ako ste od onih tipova koji pedantno paze na svaki delić slobodnog prostora, pre ili kasnije postaćete frustrirani zbog sve veće količine ikona za čije gomilanje su možda krivi vaši ukućani. Srećom, rešenje za to je prilično jednostavno – ili jednim potezom uklonite sve ikone, pogotovo ako su u pitanju prečice, i zatim ih redovno brišite, ili počnite da ih pametno organizujete. Ako ste skloni manje agresivnim potezima, a pri tom imate osećaj za estetiku, onda je baš Fences taj koji vam u tome može pomoći.
Reč je o besplatnom programu koji dolazi iz Stardock-a, a za njegov razvoj je zadužen autor dobro poznatog RocketDock-a. Iako je još u fazi testiranja, Fences radi odlično, a koncept grupisanja ikona na paletama, mada nije nov (to se može uraditi i u samom Windows-u, bez instalacije dodatnih programa), jeste odličan. Naime, jednom kad ikone organizujete u grupe, moći ćete da ih zajedno premeštate po radnoj površini, a sve će izgledati urednije i lepše. I ne samo to, sve ikone, osim onih koje prethodno posebno označite, moći ćete da sakrijete običnim dvostrukim klikom na radnoj površini, i tako ćete dobiti pregledan desktop. Naravno, ako ponovo uradite dupli klik, providne palete s grupisanim ikonama će se opet prikazati. Da bi stvar bila čak i bolja, ikone ne moraju ni da budu na nekoj paleti da bi bile sakrivene. Ali, kad smo već kod toga, palete verovatno nećete ni hteti da sakrivate, jer mogu poslužiti i kao sasvim lep stilski dodatak za svaki desktop.
Odmah posle instalacije, Fences pokazuje svoju praktičnu stranu, jer vam nudi da automatski razmesti i grupiše ikone onako kako on smatra da je najbolje. Možda je to baš i najbolji način da počnete da koristite Fences, pogotovo ako vam je desktop zaista pretrpan ikonama. Zatim ostaje da samo prilagodite palete i razmestite ikone onako kako vam odgovara. Automatsko razmeštanje je moguće pokrenuti i naknadno. Ako ipak volite da sve radite ručno, ne morate da se brinete. Dovoljno je da u glavnom meniju pokrenete kreiranje nove palete ili ograde, kako to zovu u programu, a zatim da s pritisnutim desnim tasterom miša ocrtate regiju koja može, ali i ne mora da uključuje već postojeće ikone, i paleta će biti kreirana. Ostaje još samo da joj dodelite naziv, po želji preciznije podesite dimenzije (veličinu menjate kao što biste to radili klasičnom prozoru u Windows-u) i da je smestite tamo gde vam odgovara (uhvatite je za gornju ivicu i spustite tamo gde želite).
Naravno, u bilo kom trenutku moguće je pristupiti podešavanjima preko opcija na kontekstnom meniju (na njemu ćete naći i opciju da zaključate poziciju svih vidljivih ograda) ili da tako pokrenete glavni meni programa. Uz opciju kao što je promena naziva paleta, zatim određivanje da li će se naziv prikazivati uvek ili samo kad pređete pokazivačem miša preko palete, pronaći ćete i gomilu već predefinisanih razmeštaja paleta, što je korisno ako ste ih kreirali mnogo. Palete je moguće i vizuelno prilagođavati, pa je pored nivoa providnosti moguće menjati i osvetljenje i boju pozadine, ali i naziva.
Fences pamti raspored paleta i ikona, pa će u slučaju da menjate rezoluciju sve biti vraćeno na svoje mesto. Štaviše, u stanju je da automatski prilagodi veličinu paleta na osnovu rezolucije, i to baš za svaku moguću rezoluciju, što je i preporučljivo uključiti ako imate više od jednog monitora. Što se vraćanja prethodno sačuvanog rasporeda paleta i ikona tiče, Fences ide i korak dalje. On u stvari čuva snapshot poziciju, pa je tako omogućeno vraćanje kroz istoriju sačuvanih rasporeda paleta i ikona. Time je ujedno omogućeno da kreirate nekoliko različitih rasporeda ikona i paleta i da ih onda po potrebi aktivirate zavisno od toga šta želite da vam u datom trenutku bude pri ruci. Bilo kako bilo, ovo je program koji bi definitivno trebalo da probate naročito ako stalno vodite rat s anarhijom na svojoj radnoj površini.
Koristan link

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike