najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Oko Proksime Kentaur kruži planeta nalik Zemlji

Naučnici Europske južne osmatračnice (ESO) saopštili su da su otkrili planetu nalik Zemlji,  koja kruži oko Proksime Kentaur, nama najbliže zvezde posle Sunca, i nalazi se u zoni u kojoj bi na njoj moglo biti vode u tekućem stanju.

Planeta nazvan Proksima b kruži oko zvezde-crvenog patuljka, a stručnjaci veruju da postoji šansa da je najbliži svet izvan Sunčevog sistema na kojem bi moglo biti života, preneo je Index.hr.

Zvezda Proksima Kentaur nazvana je tako jer proksima na latinskom znači blizu.

Crveni patuljak ima masu oko jedne osmine mase Sunca i sastavni je deo trostrukog sastava zvezda. Kruži oko Alfa Kentauri A i B koje spadaju među najsjajnije zvezde na južnom nebu. Od te tri zvezde, najbliža je Zemlji.

Planeta je otkrivena uz pomoć spektrografa HARPS na 3,6-metarskom teleskopu La Silja u pustinji Atakama u Čileu.

Prikupljeni podaci pokazali su da obilazak planeta oko zvezde iznosi 11,2 dana.

Detaljna analiza podataka ukazuje da je masa Proksima b najmanje 1,3 puta veća od mase Zemlje i da se kreće na udaljenosti od oko sedam miliona kilometara od matične zvezde, što je oko pet posto udaljenosti izmedu Zemlje i Sunca.

Mada Proksima b oko crvenog patuljka kruži na mnogo manjoj udaljenosti od one izmedu Merkura i Sunca, patuljak ima mnogo slabiji sjaj, tako da se nalazi u zoni u kojoj bi na njemu moglo biti vode u tekućem stanju, naveo je Index.hr.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike