U trendu

Olovka kao mobilni telefon

Novi standard u minijaturizaciji digitalnih elektronskih uređaja, kao i realizaciji mobilnih telefona, donosi kompanija Siemens AG svojim uređajem pod nazivom PenPhone. Prototip uređaja napravljen je nedavno, a za njegovo prvo predstavljanje izabran je veliki Sajam elektronike, računarske i informacione tehnologije CeBIT 2004. Sajam se, po već ustaljenoj dugogodišnjoj tradiciji, održava u drugoj polovini marta u Hanoveru (Nemačka). Pored ove inovacije, ime kompanije Siemens stoji i iza tri nova mobilna telefona, kao i novog bežičnog telefona koji ima mogućnost slanja MMS poruka i ugrađen digitalni fotoaparat.

PenPhone, kao što sam naziv govori, ima oblik olovke dimenzija 140 x 25 x 19 mm. To je zapravo mobilni telefon koji pripada 3-band kategoriji (predviđen za tri frekventna područja – GSM 900/1800/1900). Ima sve osnovne karakteristike i funkcionalnost kao standardni mobilni telefoni, s tim što je neobičnog oblika i bez tastature. Takođe, ima LCD ekran za prikazivanje osnovnih informacija koje se od standardnog mobilnog telefona mogu očekivati.

Zanimljivo je da PenPhone nema samo izgled olovke već i funkcioniše na potpuno isti način. On omogućava svojim korisnicima da na bilo kakvoj podlozi ispisuju virtuelna slova i brojeve, komunicirajući na taj način sa uređajem. Ispisivanjem virtuelnih telefonskih brojeva podaci se prenose do telefona i on automatski aktivira poziv. Još je zanimljivije korišćenje te svojevrsne olovke za ispisivanje SMS poruka; neuporedivo lakše od ispisivanja pritiskom na sićušne tastere. Takva virtuelna poruka odmah odlazi u SMS editor, ispisuje se na ekranu i šalje. Sve te mogućnosti ostvaruju se zahvaljujući ugrađenom modulu za prepoznavanje rukopisa, kao i odgovarajućem softveru.

Za sada nije rečeno kada će se PenPhone pojaviti na tržištu i koliko će koštati. Po izjavi proizvođača, najpre će se testirati interesovanje pokazano za ovaj minijaturni uređaj na izložbi (CeBIT-u), a tek onda pristupiti masovnoj proizvodnji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.