Osnivač aplikacije Telegram odbio ultimatum ruskih vlasti

Osnivač ruskog servisa za slanje poruka Telegram Pavel Durov odbio je danas da postupi po zahtevu ruske vlade i dostavi informacije o svojoj kompaniji jer bi to moglo da ugrozi privatnost njenih korisnika.

Ruska agencija za komunikacije zapretila je ranije danas Durovu da će blokirati njegovu aplikaciju Telegram ako ne dostavi vladi kompletnu istoriju poruka koje korisnici Telegrama razmenjuju, kao i takozvane ključeve za dešifrovanje poruka, pomoću kojih bi sadržaj poruka postao dostupan vlastima, navodi Asošiejted pres.

Telegram je aplikacija za pametne mobilne telefone koja se ponosi zaštitom privatnosti korisnika, pošto koristi sistem zaštićenih, šifrovanih poruka, koje mogu da pročitaju samo pošiljalac i primalac, ali ne i treća lica. Kada bi se povinovao zahtevu, Durov bi omogućio i ruskoj vladi da čita poruke.

Durov je danas na jednoj društvenoj mreži rekao da pretnja ruske vlade blokiranjem Telegrama predstavja „sabotažu državnih interesa“.

On je naveo da će, u slučaju da Telegram bude zabranjen u Rusiji, ruski zvaničnici, koji sada putem te aplikacije razmenjuju poruke sa svojim prijateljima, početi da koriste druge aplikacije za slanje poruka, a koje su pod kontrolom SAD.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike