najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Otkrića u industriji robotskih automobila na sajmu u Las Vegasu

Moćni kompjuteri koji upravljaju automobilima bolje od čoveka, mape puta visoke rezolucije i jeftini senzori, pomoći će u bliskoj budućnosti da se uklone prepreke kako bi se samonavodeća vozila što pre našla na ulicama.

Mnoge svetske kompanije će sajam elektronike i tehnologije CES u Las Vegasu ove sedmice iskoristiti da predstave svoja najnovija otkrića i da pokažu da će automobili bez vozača vrlo brzo biti udarna vest.

Amnon Šašua, šef tehničkog sektora u izraelskoj kompaniji “Mobileje”, smatra da se može očekivati da automobili od ljudi preuzmu više zadataka u vožnji na putu ka punoj automatizaciji za oko pet godina.

“To može danas da se desi. Tehnologija je manje-više spremna”, izjavio je Šašua, čija kompanija pravi računare za obradu informacija iz sve sofisticiranijih kamera postavljenih na vozilima. I dalje, medjutim, ostaju pravna pitanja i stavovi politike vlada.

Na sajmu u Las Vegasu najmanje tri proizvodjača automobila će predstaviti nova vozila. 

“Folksvagen” će predstaviti svoj električni kombi “Mikorbas”, koji bi mogao da se nadje u prodaji 2017, “Dženeral motors” će pokazati električni automobil “Ševrolet bolt”, a nova kompanija “Faradej fjučer” predstaviće futuristički koncept trkačkog automobila.

U centru pažnje na predstojećem sajmu u Las Vegasu naći će se tehnologija nazvana “Lidar”, koja će pomoću radara i kamera omogućiti automobilima da vide okruženje i na osnovu toga odluče šta da urade.

Jedna od najznačajnijih novina biće sistem koji će moći da vidi u krugu od 360 stepeni bez obzira na meteorološke uslove, a uz to će biti i daleko jeftinijih od postojeće tehnologije.

Kompanije kao što je “Nvidia” rade i na veštačkoj inteligenciji koja će moći da napravi smisao od hiljada snimaka i podataka koje dobija sa kamera i radara i koja će moći da odluči kako da postupa u situacijama u kojima će se vozilo naći.

Kompjuteri će moći da čitaju saobraćajne znake, uoče pešake i obrade podatke brže nego ljudi.

Na sajmu tehnologije biće predstavljeni i sistemi za bolju zaštitu od hakerskih napada.

Kompanija “Delfi” pravi uredjaj koji će omogućiti da automobil prenese narudžbinu restoranu, a BMW i još neke kompanije predstaviće tehnologiju koja iz vozila kontroliše kućne aparate.

Na vidiku je i tehnologija kojom će biti uspostavljana komunikacija medju automobilima, tako da će jedno vozilo moći da upozori druga na zastoj u saobraćaju ili poledicu na putu. 

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike