najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Otvorena mogućnost izučavanja prošlosti svemira

Vanredni profesor fizike na Univerzitetu u Bafalu Dejan Stojković izjavio je danas da je otkiće gravitacionih talasa važno jer, otvara mogućnost izučavanja prošlosti svemira.

Stojković je agenciji Beta rekao da su do sada sve informacije dobijane iz udaljenih delova svemira proučavanjem svetlosti koja stiže do Zemlje.

“Dobili smo potpuno novi prozor u naš svemir. Sada možemo direktno da proučavamo burne dogadjaje kao što su sudari i spajanja crnih rupa posmatranjem gravitacionih talasa koji dolaze direktno do nas”, rekao je Stojković.

On je dodao da je najnovijim otkrićem posle 100 godina zaokružena Ajnštajnova teorija relativiteta i da gravitacioni talasi koji dolaze od samog Velikog Praska mogu dati informacije o samom početku svemira koje do sada nisu bile dostupne.

“Ali za to nam treba sledeća generacija detektora gravitacionih talasa”, kazao je Stojković.

On je dodao da bi uz pomoć detektora gravitacionih talasa mogle da budu otkrivene male primordijalne crne rupe koje emituju jako gravitaciono zračenje i da je to “jedan od najboljih načina da se potvrdi postojanje takozvanog Hokingovog zračenja crnih rupa”.

“Kao sto kamenčić koji padne u vodu proizvodi talase koji se prostiru u okolinu, tako i crne rupe u sudaru mogu da proizvedu talase u samoj tkanini prostora i vremena”, kazao je Stojković.

Gravitacione talase u tkanju prostor-vremena Ajnštajn je pominjao 1916. godine u sklopu svoje teorije opšte relativnosti. Oni su izuzetno slabi u prostor-vremenu, odnosno četvorodimenzionalnom prostoru koji obuhvata vreme i tri prostorne dimenzije.

Ovi talasi, koje su pojedini fizičari nazvali “zvučnim zapisom univerzuma”, najintenzivniji su prilikom destruktivnih dogadjaja u univerzumu.

Veliki medjunarodni tim astrofizičara koristio je noviji i unapredjeni instrument vredan oko 1,1 milijardu dolara znan kao LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) da bi otkrio gravitacione talase nastale posle sudara dve udaljene crne rupe, što je jedan od načina kako oni nastaju.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike