najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Padaju akcije Nokije zbog nepovoljnog sporazuma sa Samsungom

Akcije finske telekomunikacione kompanije Nokije su se danas sunovratile, pošto su investitori razočarani finansijskim uslovima dogovora koji je postignut sa južnokorejskim Samsungom u sporu vezanom za patenate.

Na berzi u Helsinkiju, akcije Nokije su pale za preko 11 odsto, nakon što je ta kompanija saopštila da će, zahvaljujući sporazumu sa Samsungom, prodaja njenog ogranka za patente, Nokija Tehnolodžiz, dostići vrednost od oko 1,02 milijarde evra u 2015. godini u odnosu na 578 miliona evra iz 2014. godine, prenosi agencija Rojters.

Ovaj ogranak bi, kako navodi britanska agencija, trebalo da postane manji deo Nokijinog poslovanja po okončanju procesa spajanja finske kompanije sa francuskim Alkatel-Lusentom.

„Postojala su očekivanja da će Nokija prihodovati više novca od svog portfolija patenata nego rivalski Erikson… Ovakav ishod, međutim, ne ide u prilog tome…Procene će biti revidirane“, izjavio je analitičar banke Nordea, Sami Sarkamijes.

Švedski Erikson, koji je nedavno sa Eplom potpisao ugovor o licenciranju, imao je godišnje prihode po osnovu patenata od 1,2 milijarde evra.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike