„Pametnjaković“ za široke narodne mase

Prvi „pametan“ mobilni telefon, baziran na Microsoft-ovom operativnom sistemu Windows Mobile 2003 for Smartphone, najavljen je za oktobar 2004. godine, mada će se realno na tržištu pojaviti tek u novembru. Napravile su ga kompanije T-Mobile i HCT, a prodavaće se pod brendom kompanije T-Mobile i nazivom SDA (Smart Digital Assistent). Vrlo su zanimljivi uslovi pod kojima se nudi. Može se reći i da je to najjeftiniji „pametni“ mobilni telefon, ako se uopšte može i nazvati samo mobilnim telefonom. Koštaće samo 100 evra ako se kupuje pod uslovom dvogodišnjeg ugovora sa korišćenjem usluga kompanije, dok će bez ikakvih obaveza koštati 370 evra.

Ovaj telefon naizgled deluje sasvim „obično“ – podseća na SonyEricsson-ov T630. Pripada 3-band GSM/GPRS mobilnim telefonima. Njegove dimenzije su 10,8 x 4,7 x 2 centimetra, a masa 100 grama. Ima TFT LCD displej sa rezolucijom 220 x 176 piksela i 65.000 boja. Podrazumeva se da ima ugrađen digitalni fotoaparat – VGA kameru sa CCD čipom. Napaja se litijum-jonskim baterijama sa 1.050 mAh, koje obezbeđuju 240 minuta neprekidnog razgovora ili oko 200 sati rada u „stand by“ režimu.

Svoje „pametne“ funkcije ovaj telefon obavlja zahvaljujući softverskim mogućnostima Microsoft-ovog operativnog sistema, ali i zavidnom memorijskom prostoru kojim raspolaže. Sadrži 64 MB ROM-a i 32 MB RAM-a, kao i slot za memorijske kartice miniSD. Upravo zahvaljujući tim mogućnostima lansiran je kao „muzički mobilni telefon“. Koristi se kao audio plejer za reprodukciju digitalnih muzičkih fajlova. Podržava veliki broj formata – MP3, WMA, WAV, AMR-NB, Midi i SP-Midi. Ima i vrlo bogate mogućnosti povezivanja sa drugim uređajima zahvaljujući podršci za USB i Bluetooth standard.

Ekskluzivnost ovog uređaja je i u tome što, radi efikasnosti, na prednjoj strani ima tastere za direktno upravljanje funkcijama audio plejera (Play/Pause, Track Skip). Telefon će se po pomenutim cenama za početak prodavati u Nemačkoj (matičnoj zemlji kompanije T-Mobile). Zahvaljujući svojim bogatim „muzičkim“ mogućnostima, T-Mobile će predstavljati pravu konkurenciju PDA muzičkim plejerima kompanija Apple i Creative. Zanimljivo je pomenuti da će ovaj uređaj imati i sopstvenu Web stranicu (sajt) za preuzimanje sadržaja i druge oblike komuniciranja sa svojim korisnicima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.