PDA telefon sa GPS navigacijom

Kompanija HP je krajem prošle godine napravila prvi PDA uređaj (džepni ili ručni računar) koji je istovremeno imao i funkciju mobilnog telefona. Bila je to serija hw6300 (model hw6315 za evropsko i hw6340 za američko tržište). Nakon sagledavanja njihovih rezultata, usledilo je novo HP-ovo rešenje – model hw6515, koji bi trebalo da se pojavi na tržištu do kraja leta. U odnosu na svoje prethodnike novi model je elegantnijeg dizajna i manjih dimenzija (118 x 71 x 21 milimetar i 165 grama). Iako su te dimenzije veće od većine mobilnih telefona, to je sasvim razumljivo s obzirom na njegovu mnogo bogatiju funkcionalnost.

HP iPAQ hw6515 ima touch screen ekran s rezolucijom 240 x 240 piksela i 65.000 boja. Slika mu je svetla i vrlo čista. Iznad ekrana je dugme za uključivanje, a ispod QWERTY tastatura. Posebno je pogodan za korišćenje petosmerni džojstik za navigaciju u meniju. Za upravljanje se može koristiti i pero (uz touch screen opciju ekrana). Sa strane su tasteri za podešavanje jačine zvuka, aktiviranje kamere, dok su s donje strane IR port, priključak za slušalice i priključak za povezivanje s računarom.

Ovaj PDA mobilni telefon podržava GSM mreže mobilne telefonije (900/1.800/1.900 megaherca) i GPRS mrežu klase 10. To je i prvi Windows Mobile komunikator koji podržava EDGE standard za brz transfer podataka. Opremljen je i GPS prijemnikom, tako da služi i kao GPS navigacioni uređaj. Ima i ugrađen digitalni fotoaparat s rezolucijom 1,3 megapiksela, a bežična komunikacija obavlja se Bluetooth tehnologijom (podrška za WiFi nije predviđena). Napaja se litijum-jonskim baterijama sa 1.200 mAh koje se mogu dopunjavati. S obzirom na mnogobrojne funkcije ovog uređaja, one mogu da traju otprilike jedan dan (najviše nekoliko dana u slučaju korisnika skromnijih zahteva).

HP iPAQ hw6515 zasniva se na Intel-ovom procesoru PXA 270 s brzinom od 312 megaherca. Memorijski prostor dostupan korisniku je 56 megabajta, mada je ugrađeno ukupno 64 megabajta memorije. Od dostupnih 56 megabajta 12 megabajta obuhvata neophodne podatke za funkcionisanje uređaja koji se ne smeju brisati, što znači da ostaje 44 megabajta za slobodno korišćenje. Taj prostor može se proširiti memorijskim karticama. Uređaj sadrži dva slota za memorijske kartice standardnog i miniSD formata.

Operativni sistem, kao što je pomenuto, jeste Windows Mobile 2003 Second Edition. Standardnim aplikacijama (Pocket Outlook, Pocket Internet Explorer, MSN Messinger, PlaysForSure) dodata je i aplikacija ClearVue za Adobe Acrobat i MS PowerPoint dokumenta. Tu su i GPS aplikacije sa 3D mapama i bazom podataka s različitim informacijama u vezi sa satelitskom navigacijom (zasnovanim na softveru holandske kompanije TomTom). Cena ovog HP-ovog PDA telefona iznosiće, kako je najavljeno, 729 evra. Prodavaće se i varijanta uređaja bez ugradnje digitalnog fotoaparata – po ceni od 600 dolara.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike