Pentium IV dostigao 3,8 gigaherca

Već nekoliko godina Intel neprekidno radi na povećanju brzine rada svojih procesora Pentium IV. Po običaju, nove i naprednije modele predstavlja na kraju prethodne ili na početku naredne godine. Ni ovoga puta tradicija nije izneverena. Napravljen je Pentium IV sa brzinom od 3,8 gigaherca, mada se očekivalo da će se dostići željena granica od četiri gigaherca. Intel se, međutim, odlučio na poboljšanje nekih drugih karakteristika procesora na račun povećanja brzine, pa je sa trenutno maksimalne vrednosti od 3,6 gigaherca brzinu ovog procesora povećao na „samo“ 3,8 gigaherca.

Novi Pentium IV Extreme Edition (naziv koji se daje najsnažnijem procesoru ove vrste) proizvodiće se poluprovodničkom tehnologijom sa 90 nanometara. Njegove poboljšane karakteristike odnose se na povećanje keš memorije drugog stepena (L2), koja će imati jedan megabajt memorijskog prostora. Rad računara sa ovim procesorom poboljšaće i druge napredne karakteristike. To se pre svega odnosi na podršku Hyper Treading tehnologiji i povećanu brzinu komuniciranja sistemskom magistralom. FSB (Front Serial Bus) će raditi na 1.066 megaherca.

Pored ovih novina Intel priprema i mnoge druge. Novi Pentium IV koristiće i nov skup čipova (čipset) – 925 XE Express. Sve te komponente omogućiće vrlo efektnu primenu u računarskim kofiguracijama za igranje najmodernijih kompjuterskih igara i kvalitetno prikazivanje različitih multimedijalnih sadržaja. Tome treba dodati i prednost korišćenja DDR-2 memorije, PCI Express standarda i High Definition Audio standarda. Cena novog Pentium-a iznosiće 999 dolara pri kupovini količine od 1.000 komada. Među prvim proizvođačima računara koji će početi sa njegovom ugradnjom biće kompanija Dell iz Teksasa, a novi računar zvaće se Dimension XPS.

Korisnici će verovatno biti zadovoljni ponuđenim opcijama novog procesora, mada će se možda pojaviti malo razočarenje zbog toga što nije dostignuta brzina od četiri gigaherca. Intel za to svakako ima svoje razloge. Varijanta procesora sa tom brzinom, kako izjavljuju predstavnici kompanije, ne bi se isplatila sa gledišta potrošnje. Intel je, prema tome, promenio svoju dosadašnju strategiju u izradi procesora i smatra da za performanse procesora nije prioritetna njihova brzina. Dodajmo još i to da je svaka sličnost ove strategije sa strategijom Intel-ovog najvećeg konkurenta, AMD-a – potpuna slučajnost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.