Personalni video-rikorder sa neobičnom funkcijom

Personalni video-rikorderi (PVR) sve su popularniji višefunkcionalni uređaji. Oni se koriste za reprodukciju audio i video fajlova, to jest kao audio i video plejeri. Takođe, s obzirom na to da uglavnom imaju ugrađen hard disk i USB priključak za povezivanje sa računarom, predstavljaju i vrlo praktičnu USB fleš memoriju. Međutim, PVR uređaj mPAVIO, pored ovih uobičajenih funkcija, ima i jednu sasvim neobičnu mogućnost. To je aplikacija sa zanimljivim i, mora se priznati, pomalo zastrašujućim nazivom – Mind Control.

Po dizajnu i karakteristikama ovaj uređaj izgleda prilično bezazleno. Pripada srednjoj klasi uređaja ove vrste. Ima dimenzije 85 x 142 x 40 milimetra i masu od 450 grama (zajedno sa baterijama i hard diskom). Na prednjoj strani je kolor TFT LCD ekran sa dijagonalom od 2,5 inča. Ima ugrađen hard disk kapaciteta 20 gigabajta, mada se on može povećati maksimalno do 40 gigabajta. Takođe, ima audio i video izlazne portove, koji mu omogućavaju povezivanje sa spoljnim monitorom ili TV prijemnikom i prikazivanje sadržaja na njima. Napaja se litijum-jonskim baterijama (2.200 mAh), koje obezbeđuju neprekidan rad uređaja tokom tri sata.

Uz uređaj se isporučuje daljinski upravljač, AC adapter, USB kabl i stalak na koji se uređaj postavlja u slučaju kada radi u stacionarnom položaju. Uređaj mPAVIO omogućava reprodukciju audio (MPEG-1, MPEG-2, MP3, WMA) i video (MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DivX, XviD) fajlova. Sa PC-jem se povezuje USB 2.0 priključkom, tako da ima funkciju USB memorije kapaciteta 20 do 40 gigabajta. Pri reprodukciji audio-fajlova, na primer, na ekranu prikazuje naslove pesama na engleskom i japanskom jeziku.

Evo nas konačno kod najzanimljivije funkcije – kontrole uma (mozga). Ipak, nemojte se uznemiravati. Pun naziv ove aplikacije je (mada se pri reklami i najavi uređaja uglavnom koristi skraćeni, onaj koji smo već pomenuli) Mind Control Study Program. Mora se priznati da to već drugačije zvuči. Dakle, ne radi se ni o kakvoj kontroli uma, već o aplikaciji koja omogućava stimulaciju čovekovog mozga određenim audio i video sadržajima. Emitovanjem slike i zvuka određene frekvencije postiže se efekat relaksacije ili povećava koncentracija radi efikasnijeg učenja. Ukoliko je frekvencija zvuka veća, aktivnost je izraženija. Ova aplikacija primenjuje se uključivanjem slušalica na odgovarajući MCP port uređaj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.