Personalni video-telefon

Video-telefon neobičnog dizajna napravila je kompanija WorldGate u saradnji sa kompanijom Motorola. Ime drugopomenute kompanije svakako je već poznato, dok je kompanija WorldGate na našim prostorima gotovo nepoznata. U pitanju je proizvođač video-telefona za personalnu i poslovnu primenu pod brendom Ojo. Pored toga, WorldGate je i provajder video-telefonije, kao i sve popularnije usluge interaktivne televizije (iTV).

Novi Ojo model video-telefona jedinstvenog je i futurističkog dizajna. Sa osnove telefona podiže se slušalica (handset), a na njenom kraju rasklapa deo na kome su smešteni ekran i kamera. Na taj način dobija se vrlo elegantna i ekstravagantna linija, ali i znatno pogodnija mogućnost komuniciranja. Razgovor se obavlja, može se reći, „licem u lice“, i dobija se utisak neposrednog „živog“ kontakta sagovornika.

Pored atraktivnog dizajna, telefon se odlikuje i visokim kvalitetom. Realizovan je sa visokointegrisanim čipom i poseduje sve standardne mogućnosti ove vrste telefona. Međutim, od većine video-telefona razlikuje se po izuzetnom kvalitetu video-reprodukcije. Ona se ostvaruje sa 30 frejmova u sekundi, što se može smatrati vrlo kvalitetnim. Audio-signal je takođe vrlo visokog kvaliteta.

Zahvaljujući tim karakteristikama, telefon je izuzetno pogodan za VoIP aplikacije (prenos videa putem Interneta). Pri prenosu video-signala koristi se napredna digitalna video-kompresija (H.264 standard). Povezivanje sa Internetom ostvaruje se modemom velike brzine, koji obezbeđuje prenos podataka sa 110 Kbps. Korisnici pri tom mogu koristiti već postojeću infrastrukturu za pristup Internetu, bez potrebe za dodavanjem nove opreme.

Prototip novog video-telefona Ojo prikazan je početkom maja na sajmu u Nju Orleansu (NCTA 2004). Po dogovoru dveju kompanija, Motorola će prodavati Ojo telefon kao deo svog projekta „connected home“ namenjenog korisnicima širokopojasnih mreža. Testiranje telefona obaviće se do kraja drugog kvartala, dok će telefon biti dostupan korisnicima najkasnije do kraja ove godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.