Pluton prekriva mnogo više leda nego što se mislilo do sada

Površinu Plutona prekriva mnogo više leda nego što su naučnici prvobitno mislili, prenosi Si-En-En pozivajući se na američku svemirsku agenciju NASA.

Patuljasta planeta prekrivena je velikom količinom leda, što se sada može videti na novoj mapi agencije NASA napravljenoj na osnovu nanovijih podataka sa sonde Novi horizonti (New Horizons).

Ta mapa preciznija je od stare verzije kreirane korišćenjem podataka sa sonde Novi horizonti i njenog “istorijskog leta” iz 2015. Prethodna mapa je imala manu pošto su površine sa zaledjenom vodom bile maskirane slikom zaledjenim metanom, tako da je prikazivala jedino površine s velikom količinom leda.

Naučnici su u prikupljanu podataka predstavljenih na novoj mapi koristili nove metode, koje su podrazumevale spajanje dve vrste infracrvenih slika nastalih snimanjem specijalnim instrumentima, sa udaljenosti od nešto više od 100.000 kilometara. To je omogućilo naučnicima da naprave razliku izmedju slika zaledjenih površina koju stvaraju azot i metan i da istaknu zaledjenu vodu.

Iako je poznato da je Pluton ledeno kraljevstvo i da su na patuljastoj planeti uočena dva ledena vulkana (kriovulkani), naučnici iz NASA smatraju da je ovo značajno otkriće.

Prema novoj mapi, manje količine zaledjene vode pronadjene su i na Sputnik Planumu na zapadnom delu Plutona.

Sonda Novi horizonti je posle prolaksa pored Plutona u julu krenula u novu misiju mlionima kilometara s druge strane patuljaste planete gdetrći mali objekat “2014 MU69” u Kajperovom pojasu.

(Beta)

Ostavite komentar