Potpredsednik SAD obećao novu eru u svemirskom istraživanju

Američki potpredsednik Majk Pens najavio je novu eru u svemirskom istraživanju i obećao da će SAD poslati misiju s ljudima na Mars i ponovo otići na Mesec.

Nedavno imenovan na čelo Nacionalnog svemirskog saveta, Pens je juče posetio svemirski centar „Kenedi“ kod Kejp Kanaverala na Floridi i obišao svemirske kapsule koje gradi privatni sektor za račun američke svemirske agencije Nasa.

„Naša zemlja će se vratiti na Mesec i staćemo sa američkim čizmama na površinu Marsa“, rekao je Majk Pens pred oko 800 zaposlenih u Nasi, eksperata i kooperanata. Prisutan je bio i Baz Oldrin, drugi čovek koji je hodao na Mesecu posle Nila Armstronga.

Ovo je velika promena tona za Pensa, koji je 2005. bio na čelu republikanskih kongresmena koji su tražili ukidanje Nasinog programa Konstelejšn (Constellation), čiji cilj je bio da vrati astronaute na Mesec, navodi agencija Frans pres.  

Nasa je pre nekoliko meseci najavila da radi na projektu nazvanom Dip Spejs Gejtvej (Deep Space Gateway) o slanju astronauta u mesečevu orbitu pomoću novih raketa koje ta agencija razvija.

Slanje astronauta na Mars do 2030. već je bilo medju prioritetima svemirskih programa predsednika Baraka Obame i Džordža Buša.

Od kada su prestali letovi američkih kapsula 2011. godine, američki astronauti zavise od ruskih svemirskih letelica Sojuz da putuju na Medjunarodnu svemirsku stanicu, po ceni od 80 miliona dolara po putniku.

Američke kompanije Spejseks (SpaceX) i Boing rade na razvijanju kapsula za prevoz astronauta u zemaljsku orbitu od 2018. godine.

Pens je govorio ispred Spejseksove kapsule Dragon i prototipa budućeg Boingovog svemirskog broda Starlajner (Starliner). On je rekao da će američka vlada nastaviti da favorizuje saradnju s privatnim sektorom da bi svemirska putovanja bila jeftinija, sigurnija i dostupnija nego ranija.

Predsednik SAD Donald Tramp je u martu predložio budžet od 19,1 milijarde dolara za Nasu, što je smanjenje od 0,8 odsto u odnosu na 2017. godinu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike