Povratak otpisanih: Nokia se vraća na tržište smartfona u 2017.

Foto: Hermann/Pixabay.com

Finska telekomunikaciona kompanija Nokia, nekada svetski lider u proizvodnji mobilnih telefona, ponovo će se u prvoj polovini 2017. godine vratiti na tržište smartfona, saopšteno je danas iz te kompanije.

Nokija, koja je sada lider u proizvodnji telekomunikacione opreme, potvrdila je da će kompanija HMD Global, kao vlasnik Nokijinog brenda telefona, već naredne godine lansirati prvi Nokijin pametni telefon, prenosi agencija Frans pres.

Iz Nokije je saopšteno da je HMD dobio “zeleno svetlo” za proizvodnju smartfona, nakon što je završio sve potrebne transakcije sa svojim tajvanskim partnerom FIH Mobajl ov Fokskonom i američkim Majkrosoftom koji je 2014. godine kupio od Nokije njeno neprofitabilno poslovanje sa telefonima.

Majkrosoftov “izlet” u oblast proizvodnje telefona je 2014. godine koštao tu kompaniju 7,2 milijarde dolara, ali je bio “kratkog daha”, pošto je već u maju ove godine odlučila da Nokijino poslovanje sa telefonima proda kompaniji HMD Global i FIH Mobajl za 350 miliona dolara.

Majkrosoft je, takođe, odlučio da obustavi proizvodnju smartfona u Finskoj, otpuštajući oko 1.350 radnika.

(Tanjug)

Ostavite komentar