Pravobranilac suda EU: Uber je transportna kompanija

Uber je transportna kompanija, rekao je danas visoki savetnik Suda pravde Evropske unije, što bi moglo da olakša lokalnim i državnim vlastima da uvedu nove propise za tog prevoznika.

„Servis koji nudi Uber ne može biti klasifikovan kao ‘informacioni društveni servis’. Servis koji nudi platforma Uber mora biti klasifikovana kao ‘servis u oblasti transporta'“, mišljenje je pravobranioca Maćeja Špunara u slučaju koji su pokrenuli španski taksisti, saopštio je Sud pravde.

Udruženje španskih taksista tražilo je da Uber bude regulisan kao kompanija za transport, dok ta kompanija navodi da samo omogućava tehnologiju koja vozačima pomaže da nadju putnike, prenosi Politiko.

Evropski sud pravde će narednih meseci doneti konačnu odluku da li Uber treba da bude klasifikovan i regulisan kao pasivni internet posrednik, transportni servis ili nešto izmedju.

Sudije tog suda u velikoj većini slučajeva slede savet pravobranioca.

Uber je saopštio da ako bude klasifikovan kao transportna kompanija to neće imati velikog uticaja jer je u većini zemalja EU već regulisan na taj način.

„To će, medjutim, podriti neophodnu reformu zastarelih zakona koji sprečavaju milione Evropljana da imaju pristup pouzdanoj vožnji pritiskom na dugme“, izjavio je portparol Ubera.

Zbog Ubera su nezadovoljni bili taksisti širom Evrope. U Španiji je 2014. bila privremeno zabranjena njegova standardna usluga UberPop, a ovog aprila je zabranjen u Italiji, posle odluke suda da predstavlja nepravednu konkurenciju tradicionalnim taksijima, ali je odluka suspendovana do odluke po žalbi.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike