U trendu

Predstavljen samoupravljajući 3-D štampani minibus

Na svetskoj sceni se pojavio novi proizvođač samoupravljajućih vozila u partnerstvu sa superkomjuterskom platformom Watson, kompanije IBM.

Samoupavljajuće vozilo, koje je zapravo 3-D štampani minibus nazvan „Oli“, predstavila je startap kompanije Lokal motors, prenosi agencija Frans pres.

„Oli“, koji može da preveze 12 ljudi, zamišljen je kao vid prevoza na poziv putnika, koji mogu da naruče vožnju putem aplikacije na mobilnom uređaju, slično kao sa Uberom.

Za sada samo jedan primerak „Olija“ nuduće ovog leta besplatnu vožnju građanima Merilenda, a planirana su i dodatna probna testiranja u Las Vegasu i Majamiju.

Lokal motors je, takođe, u pregovorima za testiranje vozila i u drugim gradovima širom sveta, među kojima su Berlin, Kopenhagen i Kanbera.

Iako Gugl i nekoliko proizvođača automobila provedu godine na testiranjima pre izbacivanja autonomnih vozila, suosnivač i generalni direktor Lokal motorsa, DŽon Rodžers, kaže da je ovo vozilo spremno da uđe u upotrebu čim propisi to dozvole.

„Očekujemo da ćemo biti u stanju da odštampamo ovo vozilo za samo deset sati i sklopimo ga za još sat“, kazao je Rodžers, najavljujući istovremeno stotine mikro fabrika koje će proizvoditi ova vozila širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.