Predstavljene mogućnosti 5G tehnologije

Kompanija Telekom predstavila je danas u Beogradu mogućnosti mobilne mreže pete generacije (5G).

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić je rekao da će ta tehnologija omogućiti mnogo novih servisa i usluga koje će olakšati život gradjanima.

Ljajić je rekao da su mogućnosti primene 5G tehnologije u industriji i privredi neograničene u smislu automatizacije u proizvodnji i da će omogućiti otvaranje novih radnih mesta.

„Predvidjanja pokazuju da će ova vrsta tehnologije generisati dva miliona novih radnih mesta u Evropi, 22 miliona novih radnih mesta u celom svetu i da će prihod od toga, u 28 zemalja članica EU do 2025. godine, iznositi 113 milijardi evra“, kazao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, plan je da se od 2020. godine uvede 5G mreža u Srbiji, najpre pored autoputeva i u velikim gradovima, ali da je preduslov za njeno uvodjenje prodaja oslobodjenog dela frekvencijskog spektra nakon završetka digitalizacije.

„Država će se spremati za raspisivanje tog tendera i očekujemo da će i telekomunikacioni operateri biti spremni da tokom 2019. godine taj postupak uspešno okončamo“, kazao je Ljajić.

Kako je ocenio, potrebno je razvijati i „širokopojasnu infrastrukturu, optičke mreže, što će biti još zahtevniji i teži posao jer prenos signala samo putem mobilnih signala bio bi jako skup, zbog čega je potrebna izgradnja te optičke mreže“.

Ljajić je rekao da će tokom sledeće nedelje Vlada usvojiti Strategiju razvoja mreže elektronskih komunikacija, a da će Akcionim planom biti predvidjena dinamika i način realizacije izgradnje „širokopojasne infrastrukture“.

On je ocenio da je Srbija napravila „izuzetne“ pomake u primeni 4G mreže i da se očekuje da pokrivenost do kraja godine bude više od 90 odsto u proseku, kada se govori o stanovništvu, a nešto manje u teritoriji.

„5G tehnologija nije zamišljena kao zamena za 4G mrežu, već bi trebalo da je razvija, dopunjuje novim servisima i novim uslugama“, istakao je on.

Generalni direktor Telekoma u Srbiji Predrag Ćulibrk rekao je da je uveren da će 5G mreža biti jedan od vodećih činilaca opšteg tehnološkog napretka koji je pred civilizacijom.

„Tehnološki fenomeni kao što su robotizacija, veštačka inteligencija, virtuelna i proširena realnost, samoupravljivi automobili, pametni gradovi o kojima sve više čitamo i koji će uskoro sve više početi da nas okružuju, narednih godina dobiće novi podsticaj i ubrzanje sa 5G mrežom“, ocenio je Ćulibrk.

Kako je dodao, to je pre svega zbog toga što će 5G mreža rešiti neke postojeće tehnološke probleme i ograničenja.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike