U trendu

Preokret: Sajber napad hakera uz podršku Pjongjanga?

Postoji „velika verovatnoća“ da iza globalnog napada sajber virusom „Vona Kraj“ (WannaCry) stoji hakerska grupa povezana sa Severnom Korejom, saopštila je kompanija koja se bavi sajber bezbednošću „Simantek korp“.

Istraživači te kompanije navode da su, analizirajući posledice sajber virusa koji je nedavno zarazio više od 300.000 kompjutera širom sveta i poremetio rad bolnica, banaka i škola, pronašli veći broj primera koda koji je korišćen i u ranijim aktivnostima severnokorejske hakerske grupe i ranijim verzijama virusa, prenosi Rojters.

Uz to, ista internet konekcija korisćena je za instaliranje ranije verzije „Vona Kraj“ na dva kompjutera i za komuniciranje sa programom koji je uništio dokumenta u kompaniji „Soni pikčers“.

Američka vlada i privatne kompanije optužile su, inače, Severnu Koreju za napad na „Soni“ 2014. godine, podseća britanska agencija.

Istovremeno, greške u kodu virusa, njegovo rasprostranjeno širenje i zahtevi za uplate elektronskim bitkoinima da bi se dokumenta dešifrovala nagoveštavaju da hakeri ne rade u korist ciljeva severnokorejske vlade u ovom slučaju, rekao je Vikram Takur, tehnički direktor „Simanteka“ za bezbednosni odgovor.

„Prilično smo uvereni da je ovo delo ljudi koji su povezani s grupom Lazarus, jer su oni morali da imaju pristup izvornom kodu. Pri tom, ne smatramo da je tom operacijom upravljala država“, rekao je Takur.

Lazarus je ime kojim mnoge bezbednosne kompanije nazivaju hakersku grupu koja stoji iza napada na „Soni“ i druge kompanije.

Iako „Simantek“ sajber kampanju ne pripisuje direktno vladi, istraživaci te kompanije ne osporavaju opšte mišljenje da Lazarus radi za Severnu Koreju, napominje britanska agencija.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike