najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Privatna firma dobila dozvolu da leti na Mesec

Američka kompanija „Mun ekspres” prva je privatna firma koja je od nadležnih vlasti Sjedinjenih Američkih Država dobila dozvolu za slanje robotizovanih letelica na Mesec, čime je dobila priliku da uradi nešto što ni gotovo svemoćna NASA nije uspela tokom više od 40 godina.

Ni jedna komercijalna raketa do sada nije otišla tako daleko. Njihova putanja završavala se u Zemljinoj orbiti.

Jedan od suosnivača ove startap firme, pokrenute pre šest godina, kazao je da su se odlučili za ovaj poduhvat ne zato što je to lako, već zato što predstavlja dobru poslovnu priliku.

„Sve zbog čega ratujemo na našoj planeti, bilo da je zemlja, sveža voda ili energija, svega toga u svemiru ima u izobilju. Put u svemir je naš jedini put napretka, kojim ćemo osigurati opstanak i našoj deci stvoriti budućnost bez granica”, rekao je on, dodajući da bi rakete „Mun ekspresa” mogle da slete na površinu Meseca već sledeće godine.

Ovaj poslovni čovek smatra da bi niskobudžetne misije na Zemljin satelit, koje koštaju manje od 10 miliona dolara, promenile pristup izučavanju svemira, ali nije otkrio koja bi bila svrha ovih letova. Spekuliše se da bi njihov cilj mogao da bude eksploatacija različitih elemenata koji bi imali značajnu primenu na Zemlji. Pre svega se to odnosi na helijum 3, izotop ovog gasa kojeg na Mesecu ima u ogromnim količinama, a koji bi se koristio za pokretanje fuzionih elektrana kakve još uvek ne postoje. Ovaj element mogao bi u velikoj meri da reši energetske potrebe planete, jer njegove male količine oslobađaju veliku količinu energije. Međutim, raketa „Mun ekspresa”, veličine mašine za veš, trenutno ne bi mogla da izvede takav poduhvat i ostavi ožiljke na površini Zemljinog prirodnog pratioca.

Osim tehničkih i finansijskih mogućnosti, ovoj firmi, kao i drugima sa sličnim namerama, bila je neophodna dozvola države. Naime, prema međunarodnom sporazumu kojim se regulišu istraživanja nebeskih tela, aktivnosti nevladinih subjekata u svemiru moraju da odobre i da kontrolišu odgovarajući državni organi.

Izdavanjem dozvole „Mun ekspresu” zahuktala se komercijalna svemirska trka u kojoj trenutno prednjači milijarder Ilon Mask, čija firma „Spejs iks” već pravi krupne korake ka višestrukoj upotrebi raketa, čime će značajno smanjiti troškove ovih skupih operacija.

Na Mesec su se dosad spustile letelice SAD, bivšeg Sovjetskog Saveza i pre tri godine kineska raketa bez posade.

(Ankica Marinković, Politika)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike