Proizvođači automobila guraju električne, a kupcima se svidjaju hibridni

Novi podaci pokazuju da se ubrzava prodaja automobila s hibridnim pogonom i očekuje da raste brzo tokom čitave ove decenije, piše američki tehnološki sajt CNET.

Sve se usredsredilo na električne automobile, jer je to pravac kojem su se okrenuli mnogi veliki proizvođači prinudjeni da ispune standarde za smanjenje zagadjenja širom sveta.

„Međutim, niko ne može jednostavno pritisnuti prekidač – da svako vozilo na putu postane električno“, piše CNET, jer za tu promenu je potrebno mnogo vremena, iako državni propisi guraju vozače u pravcu električnih, s punjivim baterijama.

A kupcima tek sada zaista počinju da se dopadaju hibridna vozila – s pogonom kombinacijom motora s unutrapnjim sagorevanjem i električnog, na baterije.

Po ovonedeljnom izveštaju kompanije „Bloomberg“, prodaja hibrida porasla je 17 odsto 2019, a raste i ove godine o čemu se podaci očekuju.

O popularnosti hibrida govori primer „Tojote“ koja je objavila da je njen model „RAV4 Hibrid“ letos prvi put po prodaji pretekao njenu popularnu standardnu verziju tog SUV s klasičnim motorom.

S nižim troškovima izrade i nižim cenama nego električni automobili, hibridi su način da se koristi automobil koji štedi gorivo.

Najnoviji modeli hibrida su, za razliku od ranijih, dopadljiviji i imaju više snage. Tako je „Tojota RAV4 Prime“ – hibrid čije se baterije dopunjavaju strujom iz kućne mreže, čak drugi najbrži automobil tog proizvođača, iza vrhusnke „Supre“.

Uz sve to, u konkurenciji s hibridnim električna vozila i dalje donose vrlo mali deo ukupne prodaje novih automobila.

U Kini, najvećem svetskom tržištu električnih automobila, oni su činili samo šest odsto svih prodatih vozila prošle godine. Ali, istovremeno je prodaja hibridnih porasla za 30 odsto u toj zemlji. Čak i uz agresivne subvencije kineske države, kupci automobila ne kupuju električna vozila baš onoliko koliko to žele vlasti i proizvođači.

Dok se polako odvija prelazak s vozila s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem na nove vrste pogona, podaci firme „IDTechEx“ pokazuju da hibridi izvesno dobijaju zamah ove decenije kada bi ukupno prodaja svih vozila s kombinacijom benzinskog motora i e-motora na baterije mogla da dostigne 800 milijardi dolara godišnje, piše CNET.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.