Prvi globalni sporazum o zaštiti autorskih prava na Internetu

Ujedinjene nacije su nedavno obavestile javnost o prvom globalnom sporazumu o zaštiti autorskih prava na Internetu, koji će skupština ove organizacije i zvanično početi da primenjuje od 6. marta 2002. godine. Pregovori unutar UN-a trajali su pet godina, i u njima je učestvovalo 160 nacija. Minimum koji je trebalo da bude postignut kako bi sporazum počeo da se primenjuje, jeste da 30 članica prihvate da ga sprovode na državnom nivou. Pošto je taj minimum zadovoljen, biće donesen zakon koji, prvi put, štiti prava autora, ali i izdavača, na međunarodnom nivou, a u odnosu na Internet.

Do sada su sporazum, između ostalih, potpisale i SAD i Japan, ali ne i 15 članica Evropske unije, koje mogu da ga ratifikuju samo ako sve članice to urade u isto vreme. Poslednja država, koja je obezbedila minimum, jeste Gabon. Sporazum se sastoji iz dva dela: prvi štiti kompozitore, pisce, likovne umetnike, i druge stvaraoce, obezbeđujući zaštitu za knjige, muziku, likovna dela, kompjuterske programe i filmove. Upravo je ovaj segment prihvaćen, dok drugi deo, koji štiti prava izdavača, još uvek čeka na minimalan broj država koje će ga ratifikovati – za sada taj broj iznosi 28.

Sporazum nije prvi koji štiti prava na svetskom nivou, ali je prvi koji se specijalno odnosi na zaštitu u cyberspace-u. Na neki način, reč je o unapređenom i osavremenjenom sporazumu pod naziovom Bern Convention for the Protection of Literary and Artistic Works, prvom globalnom sporazumu koji se odnosio na autorska prava, a koji je potpisan još daleke 1886. godine, da bi poslednju reviziju doživeo 1971. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.