U trendu

Prvi veliki putnički avion napravljen u Kini na probnom letu

 Prvi veliki putnički avion kineske proizvodnje krenuo je danas na prvi probni let, što označava simboličnu prekretnicu na putu Kine ka tržištu aviona kojim dominira Zapad.

Kineski avion C919 je konkurent uskotrupnim avionima „erbas A320“ i „boing 737“.

Ako probni let bude uspešan, proizvodjač aviona, državna kompanija Komeršal erkraft korporejšn of Čajna (Comac) tražiće sertifikat od vlasti za civilnu avijaciju i od inostranih regulatornih tela pre nego što počne prodaju.

Probni let prvobitno je trebalo da bude 2014, a početak njegove prodaje 2016, ali je to odloženo zbog problema u proizvodnji.

Zvaničnik kompanije Comac Bao Pengli izjavio je da se planira proizvodnja dva aviona do 2019, pre početka masovne proizvodnje.

Comac je saopštio da ima 570 narudžbina, uglavnom od kineskih državnih aviokompanija.

Avion može da ima od 155 do 175 sedišta i standardnu dužinu leta od 4.075 kilometara.

Razvoj tog aviona je glavni korak na putu transformacije zemlje od svetske jeftine fabrike u proizvodjača profitabilne tehnologije, prema planu kineskih lidera.

Više od 200 kineskih kompanija i 36 univerziteta uključeno je u istraživanje i pravljenje aviona, ali je korišćena i strana tehnologija za neke sisteme, uključujući motore.

Prvi avion napravljen u Kini, regionalni avion s dva motora ARJ-21, počeo je da se koristi u junu 2016, osam godina posle prvog probnog leta.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike