Pušačima ne popravljaju kompjutere

Kompanija Apple je prva u istoriji kompjuterske industrije počela da odbija da servisira pokvarenu opremu koja je korišćena u zadimljenim prostorijama. S ovim neuobičajenim problemom prvi se suočio jedan žitelj američke savezne države Ajova koji se, zbog pregrevanja MacBook-a, obratio servisnom centru proizvođača.
Nakon dijagnostike uređaja, popravka je odbijena uz obrazloženje da se u prostoriji u kojoj se kompjuter koristi često puši, a zaposleni u servisu ne žele da ugrožavaju svoje zdravlje popravljajući kompjuter čije su komponente pokrivene slojem nikotina. Pošto na žalbu koju je uputio upravi kompanije Apple nije dobio odgovor, vlasnik kompjutera, koji je bio pod garancijom još godinu dana, uspeo je sam da odstrani kvar.
Drugi oštećeni čiju je garanciju proizvođač poništio dobio je pismo s obrazloženjem da je unutrašnjost njegovog kompjutera pokrivena nikotinskom čađi, zbog čega je remont opasan. Pošto u tom slučaju garancija kompanije ne važi, rečeno mu je da popravi uređaj u bilo kom drugom servisu, gde će, naravno, za to morati da plati.
S obzirom na to da u garantnim obavezama nije pronašao nikakvo upozorenje u vezi s nikotinom ili pušenjem, vlasnik kompjutera iMac obratio se kancelariji direktora kompanije Apple, Stiva Džobsa, gde je takođe odbijen, ali ovog puta uz spisak materija opasnih po zdravlje koji je sačinilo američko Ministarstvo zdravlja. Lista materija klasifikovanih kao "opasne po zdravlje" uključuje i talk, saharozu, pa čak i hidrogen, koji se u SAD često koristi za ispiranje rana, prenose agencije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.