Putin: Rusija nije kriva za sajber napade, virus potiče iz SAD

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija nema nikakve veze sa masovnim globalnim sajber napadom i kritikovao američku obaveštajnu zajednicu zbog stvaranja softvera koji blokira kompjuter i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup (rensomver).

AFP navodi da se stotine hiljada kompjutera u više od 150 zemalja našlo na udaru napada rensoverom, koji je opisan kao najveći te vrste.

Napad je pokrenut u petak udarom na banke, bolnice i vladine agencije, između ostalih meta, korišćenjem ranjivih tačaka u starim „Majkrosoftovim“ kompjuterskim sistemima.

„Što se tiče izvora ovih pretnji, rukovodstvo “Majkrosofta“ je direktno to navelo, rekli su da je izvor virusa u specijalnim službama SAD“, kazao je Putin novinarima u Pekingu.

Te Putinove reči su se odnosile na post na blogu koji je predsednik „Majkrosofta“ Bred Smit objavio proteklog vikenda i u kojem je naveo da je američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) razvila kod korišćen u napadu.

„Duh ovakve vrste koji je pušten iz boce, posebno onaj koji su stvorile tajne službe, može da nanese štetu svojim autorima i onima koji su ga stvorili. To se uopšte ne tiče Rusije“, rekao je Putin.

AFP podseća da su SAD u prošlosti više puta optuživale Rusiju za izvođenje sajber napada.

Putin je rekao da u ovom napadu „nije bilo značajnije štete“ po ruske institucije poput banaka i bolnica, ali da incident zabrinjava i da su potrebni hitni razgovori „na ozbiljnom političkom nivou“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike