U trendu

Računarski virusi postaju sve veća opasnost

Tim naučnika i inženjera kompanije ESET analizirao je podatke sakupljene od više od pola miliona korisnika tokom tromesečnog perioda pomoću ESET-ovog besplatnog veb-alata kojim se sistem skenira na pretnje nezavisno od instaliranog antivirusnog softvera na računaru.
ESET koristi jednu od naprednijih tehnologija detekcije virusa i malware-a, pa je, prema nezavisnim testovima Virusbulletin-a i AV-comparatives-a, postigao izuzetne rezultate na području računarske sigurnosti s dosad nijednim propuštenim "In The Wild", virusom i istovremeno niskim postotkom lažnih dojava (false positive). Analizom sakupljenih podataka utvrđeno je nekoliko činjenica.
1. Na zaraženom računaru nalazilo se u proseku 13 zlonamernih datoteka. "Ovako velik broj zaraženih datoteka objašnjavamo povratkom nekih vrsta virusa za koje smo mislili da su izumrli pre nekoliko godina, a koji inficiraju ostale datoteke na računaru. Moderne varijacije malware-a, kao što je WMA/trojanDownloader.GetCodec inficiraju multimedijalne podatke i pokretanje bilo kojeg od njih rezultiraće širenjem zaraze. Primera radi, ako imate 500 pesama na svom računaru i vaš računar bude zaražen takvim malware-om, imaćete 500 zaraženih datoteka više", rekao je Pjer-Mark Biro (Pierre-Marc Bureau), viši analitičar iz odeljenja za istraživanje i razvoj ESET-a.
2. Na zaraženom računaru su bile čak tri različite vrste malware-a, što je rezultat "pay per install" fenomena, u kojem sajber kriminalci stavljaju različite oblike malware-a na računare koji su im pod kontrolom. Jedan od čestih oblika takvog napada je instalacija (rogue) lažnog antivirusnog programa. Kada sistem bude zaražen trojancem koji prikazuje lažni sistemski alarm o zaraženosti (sistemski pop-up prozor), korisnik se navodi pomoću redirekcije browser-a ili SEO poisoning-a na internet stranicu koja prodaje lažni antivirus, što treba da "reši" problem. Korisnik je u panici i plaća za lažni program i pri tom odaje svoj identitet i broj kreditne kartice. Lažni antivirus se instalira, pokrene i miruje. Rezultat svega je to da je korisnik odao svoje poverljive podatke, skinuo još malware-a na računar i potrošio novac.
3. Uz pomoć tehnologije ThreatSense.Net, koja skenira i sakuplja statistike o zlonamernim aktivnostima, napravljena je kalkulacija o učestalosti napada na računare koji koriste ESET-ov antivirus softver. Na dnevnom nivou, 3,3 odsto računara je detektovalo i blokiralo najmanje jednu pretnju. To je prilično uznemiravajući podatak, posebno ako se uzme u obzir to da kompanija sa 1.000 računara može da računa da će se njih čak 33 sresti s oblikom malware-a jednom dnevno.
"Zaključak je da se, uz povećanje broja zaraženih datoteka i vrsta malware-a, povećao i sam broj njihovih autora, pošto u našu laboratoriju svakodnevno stiže više od 100.000 novih vrsta zlonamernog koda", dodao je ovom prilikom Pjer-Mark Biro.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.