Recikliranje mobilnih telefona

Smatra se da u Velikoj Britaniji godišnje oko četiri miliona korisnika mobilnih telefona prelazi na korišćenje novog modela, a da veliki procenat starih aparata završi na đubrištu. Pri svemu tome, britanska kompanija Tesco ističe da je šteta dvostruka: bacanje mobilnog telefona znači i bacanje vrednih metala koji se u njemu nalaze (paladijum i zlato), a ovakav otpad zagađuje i životnu sredinu, jer dolazi do oslobađanja toksičnih supstanci, poput litijuma i kadmijuma.

Pomenuta kompanija odlučila je da započne kampanju za recikliranje mobilnih telefona, i da u svakom od svojih 700 supermarketa otpočne sa skupljanjem starih aparata. Ovakvih inicijativa je već bilo na Ostrvu, ali nisu bile uspešne, niti dovoljno promovisane u javnosti. Ovoga puta će Tesco probati da u većoj meri zainteresuje vlasnike mobilnih telefona, tako što će sav ostvareni prihod ići u dobrotvorne svrhe (5 funti po telefonu), ili će donosilac aparata moći da izabere da 2,5 funti ide u donacije, a da se ostatak pretvori u bodove i iskoristi pri kupovini u supermarketu.

Slične inicijative će verovatno zaživeti u čitavoj Evropskoj uniji, s obzirom na budući zakon koji će regulisati pitanja odlaganja i recikliranja električnih i elektronskih aparata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.