Recikliranje starih kompjutera

Mnoge razvijene države imaju svoje zakone i projekte u vezi recikliranja otpada i očuvanja sredine. Međutim, opšte je poznato da su takvi problemi često bili rešavani odlaganjem otpada, odnosno njegovim zakopavanjem u zemljama koje imaju slabe ili nikakve ekološke zakone.

Nova oblast u promišljanju reciklaže i rešavanja ekoloških problema je i pitanje šta raditi sa starim kompjuterima i opremom? Što se tiče Zapadne Evrope, Evropska Unija je predložila da kompletnu odgovornost u ovoj oblasti snose proizvođači informatičke opreme, odnosno da se u potpunosti brinu i finansiraju i posao prikupljanja i reciklaže ovakvog otpada. U SAD ovakav predlog ne postoji, ali je potreba za zakonskim regulativama u ovoj oblasti itekako važna. Poslednje statistike američkog Nacionalnog veća za zdravlje i očuvanje okoline pokazuju da je samo 11%, od ukupno 20 miliona starih kompjutera, reciklirano.

Zato je itekako važna nova inicijativa kompanije IBM koja se pridružuje globalnim ekološkim trendovima. Njihov projekat je usmeren ka pojedincima i manjim preduzetnicima, kojima će ova kompanija pomoći da se reše kompjuterskog otpada, uz nadoknadu od 29,99 dolara. Ova cifra, u stvari, predstavlja isključivo troškove prevoza, a sami korisnici usluge imaju zadatak da uređaj spakuju i upute na adresu kompanije Envirocycle, koja recikliranje vrši.

Upravo je američka elektronska industrija do sada rešavala ovo pitanje pomoću „izvoza“ u manje razvijene zemlje, tako da ovaj projekat predstavlj itekako značajan korak i pomak. Pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da će se broj računara spremnih za otpad do 2004. godine povećati na 315 miliona komada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.