Rekorder od 108 inča

LCD tehnologija za izradu TV uređaja i monitora definitivno postaje dominantna na tržištu. Najveći uređaj te vrste trenutno je LCD TV Aquos kompanije Sharp, čija je dijagonala čak 108 inča (2,74 metara).
Prototip ove grdosije od TV ekrana prikazan je na Sajmu potrošačke elektronike CES 2007 u Las Vegasu u januaru ove godine. Time je poznata japanska kompanija potvrdila liderstvo u proizvodnji LCD TV ekrana, koje je otpočelo još 1988. godine proizvodnjom prvog 14-inčnog modela. Istovremeno, njegova pojava potvrđuje i dominaciju LCD nad plazma tehnologijom. Neprekidni porast razvoja LCD tehnologije ilustruje podatak da je u 2006. godini prodato 42 miliona LCD uređaja, da se u 2007. očekuje proizvodnja 69 miliona, a da bi u 2009, prema predviđanjima, trebalo da ih bude 111 miliona.
LCD Aquos TV je ravan TV ekran visoke definicije (HD – High Definition), proizveden u Sharp-ovoj fabrici Kameyama. Pri tom je korišćena najnovija tehnologija izrade TFT supstrata osme generacije. Konkurentske kompanije Sharp-u su Sony i Samsung. One zasad u svojim proizvodima još uvek koriste sedmu generaciju, a planiraju da u jesen pređu na tehnologiju osme generacije, koju je Sharp već oprobao u svom modelu rekordne veličine.
LCD Aquos TV nije samo „čudo od veličine“, koja iznosi 2,38 x 1,34 metara (o težini da i ne govorimo). Pored toga, odlikuje se i vrhunskim dizajnom (u elegantnoj crnoj boji) i performansama. Njegova slika ima rezoluciju 4096 x 2160 piksela, konrast 1.000.000:1, odziv od četiri milisekunde, a frekvencija osvežavanja slike je 120 herca. Svi ti podaci predstavljaju rekordne vrednosti i vrhunac kvaliteta.
S istom tehnologijom osme generacije TFT supstrata Sharp je napravio i čitavu liniju LCD TV ekrana manjih dimenzija – s dijagonalama 42, 46, 52 i 65 inča. Rekorder sa 108 inča prikazan je kao prototip, dok će se svi ostali modeli uskoro (verovatno već od aprila) naći na tržištu. Visok kvalitet ovih uređaja podrazumeva i visoku cenu. Na primer, 46-inčni ekran koštaće oko 4.200 dolara, a 52-inčni oko 5.300. Iako cena LCD Aquos TV-a nije najavljena, u svakom slučaju pretpostavlja se da će biti rekordna u istoj meri kao što su to i njegove dimenzije.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike