U trendu

Robot koji hoda kao ptica, izaziva strahopoštovanje (video)

Grupa inženjera koji su počeli da rade kao članovi projekta ATRIAS na Univerzitetu u Oregonu fokusiraju svoju pažnju na rešavanje problema kretanja robota. Nadaju se da će jednoga dana dvonoge mašine hodati kao ljudi.

Pre nego što se dođe do tog cilja, potrebna je svojevrsna evolucija u načinu hodanja. Robot Kasi je jedna karika u lancu i svojim hodom podseća na pticu.

Reč je o uspešnom rezultatu 16-mesečnog rada od strane američkog Ministarstva odbrane od milion dolara. Dizajn mašine je inspirisan životinjskom morfologijom i ponašanjem uključujući imitaciju kuka koja omogućava kretanje kroz tri mehanička stepena slobode.

Takođe, mašina ima pokretne zglobove između „stopala“ i „potkolenice“ po uzoru na ljudsku anatomiju. Sve zajedno ovog robota čini najstabilnijim prototipom u istoriji kompanije Agility Robotics.

Kesi može samostalno da stoji, hoda, prelazi prepreke i pada bez uzrokovanja velike štete. Njen potencijal leži u stvaranju robota koji će u skorijoj budućnosti pomagati vojnicima na bojnom polju, spasiocima na terenu pri potrazi za unesrećenima ili čak kao dostavljač hrane, prenosi Klix.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike