Ručni televizor

Ručni satovi već nekoliko godina, pored svog osnovnog zadatka, izvršavaju i mnoge druge. Čak su u poslednje dve-tri godine postali „pametni“. Još jedna njihova neuobičajena funkcija ostvarena je u Japanu – omogućeno je gledanje TV programa na minijaturnim uređajima koji se, poput ručnih satova, mogu nositi na ruci ili oko vrata. Takvi uređaji pojaviće se na tržištu tokom maja ove godine, a koštaće 19.800 jena (185 dolara).

TV prijemnike u obliku ručnog sata napravila je japanska kompanija NHJ Corporation, a njihova oznaka je VTV-101. Oni sadrže PLL Synthesizer tjuner za područja VHF (od 1. do 12. kanala) i UHF (od 13. do 62. kanala). Kanali se mogu podešavati automatski ili ručno. Program se prati na TFT LCD kolor ekranu dijagonale 1,5 inča i sa rezolucijom 280 x 220 tačaka (dimenzije ekrana su 22,2 x 29,5 milimetra). Zvuk se reprodukuje pomoću slušalice priključene na mono-audio izlaz. Njena žica se istovremeno koristi kao prijemna antena. Pored slike, na ekranu su prikazane i informacije o stanju baterije, broju TV kanala koji se prati, nivou tona i, naravno, datumu i vremenu.

Dimenzije ovakvog mini TV prijemnika su 45,7 x 49,4 x 18,2 milimetra, a masa 55 grama. On se napaja internim litijum-polimerskim baterijama, koje se mogu dopunjavati i koje obezbeđuju gledanje TV programa u vremenu od jednog sata. To vreme može se produžiti na tri sata pomoću dodatne spoljne baterije, koja se u posebnoj kutiji isporučuje uz uređaj. Ta kutija istovremeno se koristi i za dopunjavanje baterije (ima jedan ulazni port za AC adapter). Dopunjavanje traje sat i trideset minuta. Ako se u toku gledanja TV programa dogodi da se baterija isprazni, vreme i ostale informacije prikazivaće se još neko vreme na ekranu.

Na kraju, pomenimo još jednom neospornu činjenicu da su Japanci oduvek bili „zaduženi“ za raznorazna tehnološka iznenađenja. Može se reći da nas tu zaista ništa više ne može iznenaditi. Kada će se pojaviti i šta će nam doneti sledeći modeli njihovih ručnih satova? Na to sigurno nećemo čekati dugo. Tako nešto verovatno se negde već „kuva“ u nekoj od poznatih japanskih „kuhinja“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.