najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ruska raketa stigla na MSS

Ruska svemirska raketa bez posade uspešno je u nedelju donela zalihe Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), gde je željno očekivala posada posle neuspeha dve prethodne misije za snabdevanje stanice.

Letelica “progres M-28M” je sa 2,5 tone goriva, kiseonika, vode, hrane i drugih potrepština lansirana u petak s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Ruski kontrolni centar saopštio je da je letelica u nedelju uspešno pristala uz svemirsku stanicu.

U posadi Međunarodne svemirske stanice su Rusi Genadij Padalka i Mihail Kornienko i Amerikanac Skot Keli.

Prethodna raketa s tovarom za svemirsku stanicu neuspešno je lansirana u aprilu, a prošle nedelje američka letilica “Falkon 9” kompanije Spejsiks (SpaceX), raspala se neposredno posle poletanja. Lansiranje je takođe bilo neuspešno i oktobra s tovarom NASA-e.

Uprkos tim neuspesima, NASA tvrdi da je Međunarodna svemirska stanica dobro opskrbljena sve do oktobra.

Program Međunarodne svemirske stanice je jedan od retkih u kojima nisu ugrožene veze Rusije i Zapada zbog krize u Ukrajini.

Zalihe na stanicu nose ruske rakete i rakete američke privatne kompanije Spejsiks i Orbital sajnses (Orbital Sciences), a astronaute prevoze isključivo letelice ruskog državnog Roskosmosa.

Spejsiks se nada da bi mogao da od decembra 2017. šalje i ljude u svemir.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike