Ruske vlasti blokirale društvenu mrežu Linkdin

Ruske vlasti naredile su danas blokiranje profesionalne društvene mreže Linkdin (LinkedIn), koja je tako postala prva zabranjena mreža prema spornom zakonu o obavezi da se lični podaci čuvaju na ruskoj teritoriji.

Vebsajt Linkdina dodat je spisku onih koji krše ovaj zakon na snazi od 2015. i operateri su obavešteni, što ih obavezuje da blokiraju pristup tom sajtu, saoštilo je rusko telekomunikaciono regulatorno telo Roskomnadzor.

Zabranu je izrekao sud u avgustu, a potvrdjena je u žalbenom postupku 10. novembra.

Sajt je još bio dostupan tokom prepodneva kod glavnog ruskog operatera ali su neki operateri odmah sproveli meru blokade.

Vebsajt koji se koristi za profesionalne kontakte i traženje posla potvrdio je u saopšenju da su njihovi članovi u Rusiji počeli da ih obaveštavaju da ne mogu da pristupe Linkdinu.

Ova američka kompanija osudila je odluku koja utiče na milione njenih ruskih članova i navela da su njeni predstavnici zainteresovani da se sastanu sa ruskim vlastima.

Linkdin ima više od 467 miliona članova, od čega šest miliona u Rusiji.

Ruski zakon, koji oštro kritikuju učesnici u tehnološkom sektoru, obavezuje servise za poruke, za pretragu, i strane društvene mreže da u Rusiji čuvaju lične podatke njihovih ruskih korisnika.

U razgovoru za javnu rusku televiziju Rusija-24, predstavnik Kremlja za pitanja vezana za internet German Klimenko je ocenio da će biti postignut sporazum o deblokadi Linkdina i nagovestio da bi zakon mogao da bude “razjašnjen” ili izmenjen.

(Beta)

Ostavite komentar