Ruski naučnici otkrili lek protiv starenja

Ruski biolozi iz Moskovskog državnog univerziteta su uspešno testirali lek koji je sposoban da usporava starenje ćelija. Konkretno, istraživači su pokazali da je lek efikasno radio na miševima.

Kako prenosi Sputnik, tokom eksperimenta, istraživači su podelili miševe u dve grupe: prvu grupu su normalno hranili, a drugoj su u hranu ubacili SkQ1 molekul, snažan antioksidans koji je otkriven pre nekoliko godina. Kada su miševi napunili osam meseci, razlike između dve grupe postale su očigledne. Miševi iz prve kontrolne grupe počeli su ubrzano da gube težinu i pokazali druge znake starenja kao što su deformacije kičme i gubitak dlake.

Istovremeno, miševi čija je hrana sadržala SkQ1 dodatak nisu pokazivali tipične znakove starenja još dodatnih 40-45 dana, što znači da su naučnici uspeli da im produže životni vek za 15 odsto.

– Ovaj rad je relevantan iz teorijskog i praktičnog stanovišta. S jedne strane, on je pokazao ključnu ulogu koju reaktivne vrste kiseonika nastale mitohondrijom igraju u starenju organizma sisara. S druge strane, mi smo otkrili nove mogućnosti za tretman starenja antioksidansima, posebno usmerene na mitohondriju – kaže Vladimir Skulačev, akademik i dekan Fakulteta za bioinformatiku na Moskovskom državnom univerzitetu.

Skulačev sebe vidi kao pobornika teorije Avgusta Vajsmana. Prema njemu smrt i starenje nisu slučajni procesi raspadanja tkiva i ćelija, već svrsishodan evolutivni proce, koji primorava stare organizme da ustupaju mesto novim generacijama živih bića. Sledeći tu ideju, akademik i njegov naučni tim je radio na stvaranju lekova koji mogu usporiti proces starenja u jednom od najvažnijih delova ćelija – njihovih mitohondrija.

Pre nekoliko godina, naučnici su otkrili SkQ1 molekul koji može da prodre u mitohondriju i neutrališe agresivne oksidacione molekule, te tako uspori starenje.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike