U trendu

Sačuvajte laptop od fizičkog oštećenja

Toplota, hladnoća, vlaga i iznenadni udarci mogu naneti štetu vašem prenosnom računaru, isto toliko koliko i zlonamerni virusi ili špijunski programi. Jači udarac može uništiti hard disk, slomiti LCD ili trajno oštetiti matičnu ploču. Zato korisnici koji rade u ekstremnim uslovima ne žale novac za ojačane laptopove, kao što su GoBook XR-1 kompanije General Dynamics ili Panasonic Toughbook-29. Naravno, ojačan laptop ne treba svima, ali nekoliko saveta o tome kako možete da sačuvate svoj prenosni računar sigurno će vam dobro doći.
Ploče u hard diskovima osetljivije su na udarce kada se obrću. Ako laptop ne možete da isključite, niti da ga prebacite u režim smanjene potrošnje pre pomeranja, zatvorite poklopac i sačekajte da uđe u režim Standby pre nego što ga uzmete u ruke. Da bi računar bolje ležao u rukama, zalepite komade trake po ivicama kućišta. To možda neće najlepše izgledati, ali je jeftinije od popravke ili zamene računara, ako ga ispustite.
Pazite gde spuštate laptop, bilo da je u torbi ili van nje. U vozilima izbegavajte mesta koja stalno vibriraju i pomislite šta bi mu se moglo dogoditi u slučaju naglog kočenja. Kada se nalazite u kafiću, na aerodromu, u kancelariji ili nekom drugom javnom mestu, vodite računa gde je kabel za napajanje. Dok svi prenosivi računari ne budu imali magnetne priključke, saplitanje preko napojnog kabla ostaće najčešći razlog za ozbiljnu štetu na njima.
Sloj najlona ili kože zaštitiće računar od blagih potresa, ali ako padne i s male visine, samo će višeslojna postava apsorbovati udar. Temperatura je od presudne važnosti za laptop. Kada temperatura u prostoriji poraste, ona se podiže i u unutrašnjosti računara. Ako sumnjate da se sistem pregreva, potražite u dokumentaciji podatak o maksimalnoj operativnoj temperaturi vašeg računara. Posle toga upotrebite program SpeedFan da biste pratili stanje sistema. Aplikacija će u sistemsku oblast smestiti ikonicu koja će neprestano prikazivati temperature procesora i hard diska. Većina prenosnih računara izbacuje veliku količinu toplote kroz donju stranu kućišta. Sve što može smetati protoku vazduha oko te površine moglo bi izazvati pregrevanje računara. Zato nemojte stavljati računar na ćebe niti na tapacirane i druge mekane površine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar