najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Sajber ponedeljak polako gubi na snazi

Prodavci u SAD su i ove godine ponudili specijalne popuste za kupovinu na internetu, premda desetogodišnja tradicija kupovine na “sajber ponedeljak” gubi na snazi, pošto kupci sada stalno kupuju preko interneta.

Očekuje se, ipak, da će danas biti zabeležena najveća prodaja preko interneta ikada, pošto se očekuje prodaja za više od tri milijarde dolara.

Kupovina preko interneta uticala je na smanjenje klasične kupovine – deluje da su užurbane gomile kupaca na “crni petak”, dan velikih rasprodaja posle Dana zahvalnosti, stvar prošlosti. Ove godine je u SAD na “crni petak” prodata roba za 10,4 milijardi dolara, dok je prošle prodato za 11,6 milijardi dolara, pokazuju preliminarni podaci.

S porastom internet kupovine na Dan zahvalnosti i “crni petak”, došlo je i do smanjena aktivnosti na “sajber ponedeljak”.

“Kupci su shvatili da je internet mesto za povoljne kupovine u svako vreme, svakog dana”, rekao je Džin Alvarez iz kompanije Gartner.

Prodavci su još od početka novembra počeli da nude povoljne kupovine i više ne čekaju ponedeljak da iznesu ponude za “sajber ponedeljak”. Amazon je izneo dobre ponude još u subotu dok je Volmart krenuo sa svojim “sajber” ponudama u nedelju uveče.

Naziv “sajber ponedeljak” skovao je ogranak Nacionalnog udruženje trgovaca na malo (NRF) za prodaju preko interneta Shop.org kako bi se podstakla kupovina preko interneta. Ime je takodje trebalo da podstakne ljude da kupuju dok su na poslu, pošto su u kancelarijama bile brže internet konekcije, ali sada većina ljudi ima širokopojasne internet veze.

Očekuje se da će današnji “sajber ponedeljak” biti dan s najvećom prodajom preko interneta s više od tri milijarde dolara vrednom prodatom robom. To će biti i šesta godina uzastopce kako se povećava prodaja na sajber ponedeljak.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike