Samo jedan dan Alibabi doneo zaradu od neverovatnih 27 milijardi evra

Jedna od najvećih svetskih onlajn prodavnica, kineska „Alibaba“ objavila je da je na Dan samaca u nedelju prodaja dostigla rekordnih 27 milijardi evra, što je 27 posto više nego prošle godine.

Dan samaca, poznat i kao “dupli 11“ jer pada na 11. novembar, glavni je događaj za kineske trgovce koji na taj dan nude velike popuste.

Samo u prvih 85 sekundi od početka prodaje promet je dostigao cifru od milijardu evra, a čak 8,7 milijardi za oko sat trgovanja, javila je jutros kineska kompanija.

Alibaba je pokrenuo Dan samaca 2009. godine kao odgovor na romantični Dan zaljubljenih, a danas taj događaj na internetu ostvaruje veći promet nego Crni petak i Cyber ponedeljak zajedno, tvrde agencije.

Ove je godine na prodaju, uz velike popuste, bilo ponuđeno oko 180.000 brendova, uključujući tehnološke kompanije kao što su “Apple“, “Xaomi“ i “Dyson“.

Ipak, premda je prodaja u odnosu na isti dan prošle godine porasla 27 posto, to je sporiji rast nego godinu pre kada je iznosio 39 posto. To je ujedno i najsporiji rast otkako je pokrenut Dan samaca.

Alibabini podaci o prodaji pažljivo se prate kao pokazatelj lične potrošnje u Kini u uslovima usporavanja aktivnosti u toj drugoj po veličini svetskoj privredi, između ostalog i zbog trgovinskog sukoba između SAD i Kine.

Premda su jutros najvažniji berzanski indeksi na berzi u Šangaju u plusu, cene akcija u potrošačkom sektoru pale su gotovo 1 posto jer je ulagače, kažu analitičari, pokolebao sporiji rast prodaje na Dan samaca nego što su očekivali.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike