U trendu

San svakog webmaster-a

Kada se nešto sagradi, pa se to isto, već prvog dana, sruši, reč je o velikoj šteti i nepopravljivom promašaju. Ipak, ovako nešto ne važi u svim slučajevima. Kada se to desi web-sajtu, vlasnik je, po pravilu, presrećan!

Ovako se nešto dogodilo sajtu na adresi www.ellisislandrecords.org, koji je u aprilu bio apsolutni rekorder po posećenosti. Prvog dana po otvaranju, svake je sekunde na ovoj lokaciji bilo pregledano 27.000 stranica, a svakoga je sata ta brojka iznosila preko 97 miliona. S obzirom na činjenicu da su pokretači predvideli maksimalno 8 miliona poseta na dan, došlo je do „rušenja“ i sajt je, već prvog dana, postao nedostupan.

Ellisislandrecords.org je delo fondacije Statue of Liberty-Ellis Island Foundation i bavi se arhiviranjem podataka o porodicama i pojedincima koji su emigrirali u „obećanu zemlju“ i postavili temelje današnjoj SAD. Na sajtu se, u ovom trenutku, nalaze arhivski podaci o 22 miliona doseljenika, koji su luku Njujork pristigli između 1892. i 1924. godine.

Ogromna posećenost svedoči o interesovanju Amerikanaca za svoje poreklo i „gladi“ koju osećaju za informacijama o precima i porodičnoj istoriji. Već drugoga dana po otvaranju su počeli radovi na proširenju kapaciteta i omogućavanju svima koje interesuje porodično stablo i njihovo poreklo da nesmetano pregledaju stranice i pretražuju arhivu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.